Притча “Два коржі”: “Зло, яке ви робите, залишається з вами…”

Одна бідна жінка щоранку пекла два коржі. Один для членів сім’ї, а другий, додатковий, для випадкового перехожого…

Другий коржик жінка завжди клала на підвіконня, і будь-яка людина, що проходила повз, могла його взяти.

Щодня, коли жінка клала коржик на підвіконня, вона молилася за свого сина, який пішов із дому шукати кращої долі. Протягом багатьох місяців мати нічого не знала про свого хлопчика і завжди молилася про його безпечне повернення.

Незабаром вона помітила, що якийсь горбань приходить щодня і забирає другий коржик. Але замість слів подяки, він тільки бурмотів: “Зло, яке Ви робите, залишається з Вами, а добро повертається Вам!” і продовжував свій шлях.

Це тривало день за днем. Не отримуючи очікуваних слів подяки, жінка почувалася обдуреною: “Щодня цей горбань вимовляє одне й те саме! Але що він має на увазі?”

І одного разу, будучи особливо роздратованою, вона вирішила покінчити з цим. “Я позбудуся цього неприємного горбаня!” – сказала вона собі і додала отруту в другий коржик. Але коли вона зібралася покласти його на підвіконня, руки жінки затремтіли. “Що ж я роблю?” – подумала вона. І негайно кинула отруйний коржик у вогонь, приготувала інший і поклала його на підвіконня.

Горбань, як завжди, взяв коржик, пробурмотівши незмінні слова: “Зло, яке Ви робите, залишається з Вами, а добро повертається Вам!” і продовжив свій шлях, не підозрюючи про емоції, що вирують усередині жінки.

Того ж вечора хтось постукав у двері. Коли жінка їх відчинила, вона побачила свого сина, що стояв у дверному отворі. Виглядав він жахливо: голодний, худий, слабкий, у рваному одязі.

“Мамо, це просто диво, що я тут! Я був від будинку всього лише на відстані однієї милі, але був такий голодний, що втратив свідомість. Я, напевно, помер би, але саме тоді якийсь старий горбань пройшов повз і був такий добрий до мене, що віддав цілий корж. І сказав, це його єдина їжа на цілий день, але він бачить, що я потребую її більше, ніж він”.

Коли мати почула ці слова, її обличчя зблідло, і вона притулилася до дверей, щоб не впасти. Вона згадала отруєний ранковий корж. Адже якби вона не спалила його у вогні, її власний син загинув би! Ось тоді жінка зрозуміла сенс слів: “Зло, яке Ви робите, залишається з Вами, а добро повертається Вам!”

Мораль історії: прагніть робити добро завжди, навіть якщо цього зараз ніхто не цінує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *