Сигнали з Вояджера-1 знову набули сенсу

Учені нарешті отримали інженерні дані, які не є тарабарщиною. Протягом останніх кількох місяців найвіддаленіший об’єкт, створений людиною, мав проблеми: Вояджер-1 все ще підтримував зв’язок із Землею, але вчені не отримували нічого, крім двійкової тарабарщини.

Ситуація виглядала вкрай серйозною — настільки серйозною, що могла означати кінець десятирічної місії. Але завдяки наполегливій роботі команді вдалося розібратися в проблемі на борту і навіть знайти її рішення.

Уперше з 14 листопада “Вояджер-1” передає наукові та інженерні дані, які можна зрозуміти. У центрі проблеми — система польотних даних (FDS), один із бортових комп’ютерів зонда. Цей пристрій упаковує всі дані — від бортової системи або від наукових систем — перед передачею їх на Землю.

У березні команда відправила на космічний апарат запит і отримала у відповідь ще одне дивне повідомлення. Але цього разу в ньому містилося все, що було в пам’яті FDS, увесь її код, а також наукові та інженерні дані. З цього фахівці змогли зрозуміти проблему і знайти рішення: Існує один несправний чіп, у якому зберігається частина пам’яті FDS і частина її коду.

Ми не можемо просто взяти й полагодити чип на космічному кораблі, що знаходиться за 24 мільярди кілометрів від Землі. Тому команді довелося перенести пошкоджений код в інше місце і налаштувати його так, щоб система функціонувала і не використовувала пошкоджену частину пам’яті.

вояджер

З огляду на відстань, потрібно багато часу, щоб доставити що-небудь на зонд і отримати назад. Вояджер-1 перебуває на відстані 22,5 світлових годин. Вчені відправили перше повідомлення 18 квітня, а 20 квітня отримали відповідь — і, схоже, воно спрацювало. Вони отримали чіткі свідчення.

Це дуже хороші новини після кількох місяців складної роботи й невизначеності. Команда працює над завершенням повної перебудови програмного забезпечення FDS. Щойно це буде зроблено, “Вояджер-1” продовжить свою наукову місію зі збору даних із міжзоряного простору.

“Вояджер-1″ і його космічний апарат-близнюк “Вояджер-2” – єдині два створені людиною об’єкти, які перетнули геліопаузу, область, де сонячний і міжзоряний вітер перебувають у рівновазі. Уже багато років вони подорожують у міжзоряному просторі, відправляючи дані на Землю. І, сподіваємося, вони продовжуватимуть це робити ще довгий час.

Бюджет НАСА, запланований на найближчі роки, свідчить про готовність продовжувати місію “Вояджер” і після її 50-річного ювілею 2027 року.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *