Очисні споруди Угорщини не справляються зі “сміттєвими потоками” з України?

Новозбудовані очисні споруди Угорщини не справляються зі сміттям з України.

Про це повідомляє Асоціація управління відходами (АУВ), передає ecopolitic.com.ua.

“Кілька днів дощу — і повноводні ріки Закарпаття понесли до ЄС тонни сміття з гірських сіл, – зазначають в організації. – Стихійні сміттєзвалища з місцевої проблеми стали міжнародною”.

Причиною утворення сміттєвих потоків називають насамперед украй погано налагоджений централізований збір сміття на Закарпатті. Через те, що перероблення майже відсутнє, а умов для облаштування полігонів у гірській місцевості немає, повсюди виникають стихійні сміттєзвалища. У багатьох гірських селах закарпатці навмисно виносять сміття на берег, щоб “вода його забрала”.

Під час підняття рівня води відходи з берегів потрапляють у ріки. Це сміття чіпляється за повалені дерева і в річищі поступово утворюються величезні сміттєві острови. Зокрема, тільки впродовж року виявили 86 сміттєвих островів на берегах Тиси.

“У Рахові, географічному центрі Європи, за 20 метрів від русла Тиси утворилася 8-метрова сміттєва гора, довжиною – 300 метрів, а шириною, ймовірно, удвічі більшою, — зазначили в АУВ.

– Тонни пластику, що мали б бути на заводах вторинне перероблення, псують не тільки краєвиди Карпат, а й повітря та ґрунтові води”.

За словами надзвичайників, які змушені періодично розчищати річища гірських рік, завали стають причиною паводків. Це зумовлено тим, пояснили в ДСНС, що фактично заблоковано нормальну спроможність протоку річища. Неодноразово й уряд, і президент Угорщини надсилали офіційні листи з проханням розібратися з проблемою відходів, але зрушень із боку української влади досі немає. За останні роки з річки Тиси та її заплав виловили приблизно 180 тонн пластикових відходів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *