Чому британці додають молоко в чай

Справжній чай виготовляють з однієї і тієї ж рослини, де б ви його не пили, але в різних країнах світу чай готують по-різному. У той час як китайці і японці зазвичай вважають за краще пити гарячий чай без молока, додавання молока в післяобідній чай — це квінтесенція британського стилю. Сьогодні британці можуть додавати молоко в чай для аромату, але спочатку так не було задумано.

Згідно з Рідерзом Дайджестом, перші люди, які додавали молоко в чай, були більше стурбовані своїми посудинами для пиття, ніж самим напоєм. Англійці пили чай з тендітних порцелянових чашок, які були схильні до розтріскування при сильному нагріванні. Особливо це стосувалося дешевої порцеляни, яку могли дозволити собі більшість людей. Замість того щоб подавати чай не гарячим, а холодним, вони використовували молоко, щоб пом’якшити його. Спочатку в чашку наливали холодне молоко, а потім киплячу рідину, яка одразу ж остигала до менш руйнівного стану.

Якщо ви коли-небудь замислювалися про те, як краще наливати чай, то додавання молока перед чаєм є історично правильним. Наука також підтверджує цей метод. Якщо ви додасте холодне молоко в гарячу чашку чаю, воно нагріється нерівномірно, що може призвести до денатурації білків і їхнього злипання. У результаті на поверхні напою утвориться неапетитна плівка, яка може зіпсувати ваше чаювання.

Не всі згодні з тим, що наливати чай першим, а молоко другим — це правильний шлях. Джордж Орвелл у своїй знаменитій статті про те, як приготувати ідеальну чашку чаю, висловив спірну позицію з приводу “молоко в першу чергу”. І, звісно, багато любителів чаю відвернулися б від ідеї додавати молоко в напій.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *