За транспортування газу можна не платити: з 1 жовтня набудуть чинності нові правила

Уже з 1 жовтня в Україні запровадять низку змін, пов’язаних із формуванням оплати за розподіл газу.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомила про те, що з першого жовтня буде запроваджено зміни в підході до визначення мінімального розміру річної замовленої потужності для побутових споживачів. Це стосуватиметься лише тих споживачів, яким газопостачання припинено частково або повністю.

Для українців це означає, що вони зможуть не платити за транспортування газу, якщо вони не використовують блакитне паливо. Проте йдеться лише про тих споживачів, які минулого газового року споживали мінімум блакитного палива через його відключення. Наразі таких громадян чимало, адже мільйони українців були змушені покинути власні домівки через вторгнення російських окупантів. На прифронтових територіях також часто відсутній газ через обстріли ворога, тож українці майже ним не користуються.

Таким чином надалі під час розрахунку плати за транспортування газу враховуватимуть лише функціонуюче газове обладнання побутового споживача, яке не було опломбоване.

У Національній комісії своє рішення пояснюють тим, що завдяки цим змінам чимало українців зможуть економити по кілька сотень гривень на рік.

Нагадаємо, що в Україні запроваджено мораторій на підвищення тарифів на газ і тепло на час дії воєнного стану і ще пі вроку після його скасування. Чого не можна сказати про електроенергію, адже вже з нового року або після закінчення опалювального сезону вартість кожного кВт-год може суттєво зрости. Хоча зараз говорити про це зарано.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *