Визначено реакції, здатні зародити життя на інших планетах

Перебравши всі відомі хімічні елементи і різні способи їх змішування, команда вчених виділила майже три сотні хімічних реакцій, здатних зародити життя на екзопланетах. Причому умови в цих світах зовсім не зобов’язані бути хоч скількись схожими на земні. Нова робота дасть змогу значно збільшити кількість екзопланет, теоретично придатних для невідомого нам життя, а отже, і розширить сферу його пошуків.

Життя на далекій екзопланеті — якщо воно там існує — може бути зовсім не схоже на те, до якого ми звикли на Землі. До того ж з огляду на широкий набір відомих нам хімічних елементів і величезне розмаїття планет у Всесвіті та умов на них, буде великою помилкою шукати життя лише на так званих землеподібних планетах. Схожим чином думає група вчених зі США та Австралії, яка вирішила визначити, які процеси могли б призвести до появи життя в інших світах, що існують у широкому діапазоні геохімічних і космохімічних умов, деякі з яких істотно відрізняються від умов сучасної Землі.

“Походження життя, по суті, являє собою процес виникнення “чогось із нічого”. Але це “щось” не може з’явитися тільки один раз. Життя зводиться до хімії та умов, які можуть генерувати самовідтворювану модель реакцій”, – пояснив Бетюль Качар (Betül Kaçar), астробіолог, професор бактеріології з Університету Вашингтона в Медісоні (США) і співавтор дослідження.

Тим самим для виникнення життя в умовах будь-якої планети має існувати відносно проста хімічна реакція, що постійно відтворюється, продукти якої самі прискорюють цю реакцію. У хімії такі реакції називаються автокаталітичними. По суті, розмноження і ріст (тобто поділ клітин) живих організмів і є складною автокаталітичною реакцією. Так, пара особин одного виду, розмножуючись, створює нові особини, які теж здатні до розмноження і прискорюють цю “реакцію”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *