10 глобальних космічних місій NASA, які можуть змінити долю людства

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА) було створено 1 жовтня 1958 року, прямий результат «космічних перегонів» в XX столітті, в якій США і Радянський Союз змагалися один з одним в передових технологіях і освоєнні космосу. І хоча не завжди у цієї організації, відомої своїми глобальними місіями, все йшло гладко, NASA планує найближчим часом не менш важливі й неймовірні дослідження.

З моменту висадки людини на Місяць в 1969 році NASA провело близько 200 місій, як пілотованих, так і ні. Однак не все пройшло гладко – у 2010 році програма шатлів була згорнута, а програма «Сузір’я» з посилання астронавтів на Місяць була скорочена адміністрацією Обами. Попри цих невдач, NASA не припинило дослідження Всесвіту і планує ряд важливих місій на найближче майбутнє.

1. Parker Solar Probe

Parker Solar Probe - полёт в Солнцу.

Parker Solar Probe – політ до Сонця.

У травні 2017 року NASA оголосило про свою останню місію, яка звучить просто немислимо: політ до Сонця. Зонд, запуск якого запланований на 2018 рік, повинен пройти 6,4 мільйона кілометрів від Сонця, що дуже близько за астрономічними мірками. Метою місії є збір даних про ключову структуру і механізм нагрівання Сонця, що спантеличує вчених протягом десятиліть.

Однією з парадоксальних особливостей Сонця є те, що температура його поверхні становить 5500 градусів за Цельсієм, в той час, як корона (яка знаходиться над поверхнею) нагрівається до 1, 9 мільйона градусів Цельсія. Тепер порівняйте його з Землею, де чим вище в атмосфері, тим холодніше. Те, що на Сонці все відбувається з точністю до навпаки, дійсно дивно, і вчені хочуть отримати відповіді, чому це так.

Ця місія зонда «Паркер» захоплива з кількох причин. По-перше, це може дати вченим відповіді, які вони давно шукали. По-друге, апарат буде проходити неймовірно близько від Сонця, витримуючи температуру в тисячі градусів. По-третє, це буде найшвидший рукотворний об’єкт в історії (швидкість Паркера повинна скласти колосальні 692 000 км / год). Планується, що зонд повернеться на Землю у 2025 році.

2. Europa Clipper

Поиски жизни во Вселенной.

Пошук життя у Всесвіті.

Мета місії Europa Clipper – допомогти відповісти на одне з найбільших питань усіх часів: чи існує життя деінде у Всесвіті. Десь у 2020-х роках цей космічний корабель «вирушить на полювання» за інопланетним життям на Європі, одному із супутників Юпітера. Нещодавно було виявлено, що під поверхнею Європи є океан, в якому цілком може бути життя.

Зонд перевірить ключові інгредієнти: воду в рідкому стані, її хімічний склад і наявність енергії sources. Отримавши цю інформацію, Clipper вийде на орбіту навколо Європи й облетить її 40-45 разів, щоб зібрати якомога більше даних. Потім він відправиться в багаторічну подорож на Землю.

3. СІК

JUICE: узнать всё о развитии спутников.

JUICE: дізнайтеся все про розробку супутників.

JUpiter ICy Moons Explorer (або скорочено JUICE) — місія, очолювана Європейським космічним агентством (ESA) у співпраці з NASA. Метою цієї місії, запуск якої заплановано на 2022 рік, є вивчення Європи, Каллісто і Ганімеда, трьох з чотирьох галілейських супутників Юпітера.

JUICE розробляється, щоб краще зрозуміти склад, навколишнє середовище та розвиток супутників, включаючи те, чи придатні вони для життя. У чомусь він дуже схожий на Europa Clipper, але збере більше даних. , Так само як і з Clipper, це буде довга місія. JUICE запуститься у 2022 році, а для досягнення Юпітера знадобиться ще 7,5 років. Далі буде сама місія і майже восьмирічна подорож назад на Землю.

4. Місія перенаправлення астероїдів

Спасая Землю.

Порятунок Землі.

Як можна здогадатися з назви цієї місії, функція Asteroid Redirect Mission (ARM) полягає в тому, як захистити Землю від астероїдів, щоб ситуація з вимиранням динозаврів не повторилася з людством. У 2020-х роках в бік великого астероїда біля Землі буде запущений космічний апарат, який повинен взяти зразки гірських порід з астероїда і доставити їх на орбіту Місяця. І там вчені на космічному кораблі «Оріон» зможуть їх досліджувати.

Ця місія зможе надати критично важливі дані про астероїди, які астрономи будуть використовувати, щоб дізнатися, як найкраще боротися з їх загрозою. ARM також відіграватиме велику роль у вирядженні людей на Марс у 2030-х роках. Технології, які використовуються в цій місії, явно стануть в пригоді в такому тривалому шляху, тому вони будуть випробувані.

5. Космічний корабель «Оріон»

 Космический аппарат Orion.

Космічний корабель «Оріон».

Космічний корабель «Оріон» є великою місією NASA, щоб відправити людей у космос далі, ніж будь-коли раніше (у довгостроковій перспективі це має бути Марс). «Оріон» повинен витримувати високі температури, швидкість, радіацію та інші екстремальні умови.

Він буде запущений на величезній ракеті під назвою Space Launch System (SLS), яка виведе апарат за межі орбіти Місяця. Хоча сам носій SLS ще знаходиться в стадії будівництва, «Оріон» вже проходить випробування (перший був проведений ще у 2014 році). Наступним великим кроком стане запуск Оріона до сусіднього астероїда у 2020-х роках. Кінцевою метою «Оріона» є, звичайно ж, Марс.

6. Марсохід 2020

 Mars 2020 Rover

Марсохід 2020

Продовжуючи тему підготовки Марса до запуску у 2020 році, готується проєкт марсохода, який повинен стати важливим кроком в освоєнні Марса. Це апарат розміром з автомобіль, який буде пересуватися по поверхні Марса і збирати дані. NASA любить порівнювати робота з живою істотою: у нього є тіло, мозок, руки, ноги, очі й вуха. Іншими словами, ровер здатний на багато що.

Він працює на батареях і оснащений відмінною ізоляцією, а також оснащений внутрішнім обігрівом для боротьби з марсіанськими температурами. Ці особливості сприяють його стабільності. «Мозком» марсохода стане комп’ютерна система NASA, яка допоможе обробляти зібрану марсоходом інформацію. Апарат зможе спілкуватися із Землею через антени.

7. Евклід

Euclid - Европейское космическое агентство и NASA летят в космос вместе.

Евклід — Європейське космічне агентство і NASA летять у космос разом.

«Евклід» – ще одна спільна місія Європейського космічного агентства і NASA. В рамках цього проєкту повинні бути зібрані дані про темну енергію і темну матерію. Темна енергія — це невідома сила, яка кидає виклик гравітації й прискорює розширення Всесвіту. Вона становить близько 68 відсотків Всесвіту, але вчені практично нічого не знають про цю енергію. Темна матерія не має нічого спільного з темною енергією, попри схожі назви.

Темна матерія становить близько 27 відсотків Всесвіту. Однак вона відрізняється від звичайної матерії, з якої складається все навколо на Землі. Матерія «складається» з протонів, нейтронів і електронів, а темна матерія — ні. Ось, напевно, і все, що про це знають вчені. Телескоп «Евклід» буде запущений в космос у 2020 році й в кінцевому підсумку буде збирати космологічну інформацію про два мільярди галактик, щоб спробувати отримати краще уявлення про склад і еволюцію нашого Всесвіту.

8. ПЕРШИЙ

 WFIRST - собрать данные по экзопланетам и темной энергии.

WFIRST – збирайте дані про екзопланети і темної енергії.

Широко польний інфрачервоний оглядовий телескоп (WFIRST) вбиває відразу двох зайців. Його місія полягає в зборі даних про екзопланети й темну енергію. Що стосується екзопланет (землеподібних планет за межами Сонячної системи), то WFIRST має кілька завдань. Для початку він повинен їх порахувати (це вже розпочато в рамках місії «Кеплер»).

Наступним завданням WFIRST є робота над новою технологією для характеристики екзопланет і виявлення їх за допомогою прямого зображення. Хоча це звучить просто, батьківські зірки часто затьмарюють екзопланети і їх неможливо побачити. Що стосується темної енергії, WFIRST просто намагається з’ясувати, що це таке. NASA планує запустити телескоп на орбіту на початку 2020-х років терміном на шість років.

9. МАЙЯ

Отслеживание земных циклонов.

Відстежуйте земні циклони.

Місія NASA Multi-Angle Imager for Aerosols (MAIA) не пов’язана з космосом. Одним з її завдань є відстеження циклонів тут, на Землі. Але ще більш важливим завданням є вивчення забруднення повітря. Обертаючись навколо Землі, він буде спостерігати рівні забрудненого повітря в різних місцях і вимірювати різні характеристики речовин в цьому повітрі. Потім вчені проаналізують цю інформацію.

10. Психея

Psyche - полёт к астеройду.

Психея — політ до астероїда.

У 2022 році космічний апарат «Психея» буде запущений в напрямку астероїда, на ім’я Психея, який обертається навколо Марса і Юпітера. На відміну від інших астероїдів, цей унікальний тим, що це не просто шматок породи, а складається в основному з нікелю і заліза. Вчені вважають, що це залишок металевого ядра протопланети при формуванні Сонячної системи. Інформація, зібрана з цього астероїда, може дати краще уявлення про структуру ядер планет, подібних до Землі. Це також може пролити світло на те, як сформувалася Сонячна система.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *