Що буде через 1000 років із планетою і людиною

Людина — істота цікава. Нехай через тисячу років і слід наш прохолоне, але ж цікаво, як люди житимуть у далекому майбутньому. І чи будуть жити взагалі. Що думають про це футурологи і вчені?

Зменшення видового різноманіття на планеті

Припущення майбутнього, навіть науково обґрунтовані, часто здаються фантастикою. Але, як показує досвід, минає небагато часу, і все з романів фантастів стає реальністю. Так було з передбаченнями Жуля Верна 1865 року про польоти в космос і на Місяць (“З гармати на Місяць”) і припущеннями письменника і футуролога Станіслава Лема про появу електронних книжок у романі “Повернення зірок” (1961).

Що буде з планетою через 1000 років? Футурологи та вчені дають такі прогнози: значно зменшиться видове різноманіття на планеті, вичерпаються корисні копалини та наблизиться льодовиковий період, але перед цим можуть розтанути льодовики.

Кардинальні зміни на планеті займають мільйони років. Тисяча — це не так багато для Всесвіту. У цей період учені прогнозують подальше зменшення видового різноманіття флори та фауни внаслідок впливу людини. Професор палеонтології Майкл Дж. Новачек із колегою пророкують зникнення близько 30% видів у найближчі 100 років. Крім цього, поширення набудуть найбільш пристосовані види — бур’яни та шкідники.

Вичерпання копалин і наближення заледеніння

Міжльодовикова епоха, в якій зараз перебуває Земля, закінчиться приблизно через 25 тисяч років. Завдяки викинутому в атмосферу вуглекислому газу наступний льодовиковий період настане пізніше на 50 000-130 000 років.

Імовірно викопне паливо до 2200 року може бути вичерпано, і тоді термін дії глобального потепління зменшиться до 5 000 років, зазначають учені під керівництвом Анн-Софі Б. Кошелен. Кошелен. А далі все може закінчитися сумно: людству пророкують чергову загибель у період заледеніння. Якщо, звісно, воно не переселиться на іншу планету.

Танення льодовиків

Якщо глобальне потепління триватиме в тих самих темпах, то за 800-1000 років усі льодовики на Землі розтануть, прогнозують учені. Уже до 2100 року водою стануть 68% льодовиків, а рівень океану підвищиться на 11,5 см, пише журнал Science. У разі танення всіх льодовиків вигляд Землі значно зміниться, під водою опиняться всі прибережні міста і держави (Данія, Бельгія, Голландія та інші).

Антарктический пейзаж

Зміни зовнішнього вигляду людини

Що буде з людиною через 1000 років? Через 1000 років вчені та футурологи пророкують зміну зовнішнього вигляду людини, розвиток мозку і моральних якостей, збільшення тривалості життя, переселення на іншу планету.

До кінця третього тисячоліття, як зазначає журнал Science aler, людина зміниться як зовні, так і внутрішньо, стверджують учені. За прогнозами генетиків, слов’янську зовнішність (світле волосся і блакитні очі) переможе монголоїдна. Люди стануть темношкірими, з темним волоссям і специфічним розрізом очей. Уже в наш час ¼ населення належить до монголоїдної раси, народжуваність європеоїдної невблаганно знижується.

Антропологи вважають, що люди стануть вищими на зріст, голова збільшиться в розмірі, як і маса мозку. А ось зуби й розмір щелепи стануть меншими.

Модель мозга человека и виртуального мозгаСхема завантаження нейронних зв’язків головного мозку в комп’ютер: YouTube/AdMe

Розвиток мозку і моральних якостей

Нейробіологи, психологи вважають, що мозок людини безперервно розвиватиметься, і за тисячу років звичайний громадянин за рівнем інтелекту буде порівнянний із сьогоднішнім генієм. Він легко впорається з вищою математикою, зокрема завдяки комп’ютерним підсилювачам мозкових функцій.

Досягне свого апогею рівень комп’ютеризації та освоєння технологій. Але щодо цього висловлюються застереження. Якщо віртуальна реальність стане переважною частиною життя людства, його можуть охопити нападки шизофренії, прогнозує Станіслав Лем у книзі “Сума технології” (1964). Така плутанина може призвести до тяжких наслідків, наприклад убивств. При цьому вбивця стверджуватиме, що робив це віртуально.

У футурологів на цей рахунок є своя відповідь. У майбутньому в людини будуть високі моральні якості, які шліфувалися століттями. Це буде відповідальний індивід із фізіологічною нездатністю заподіяти кому-небудь біль і страждання. Брати Стругацькі бачать таку людину вже у XXII столітті, що відображається в циклі їхніх романів “Світ Полудня”.

Переселення на іншу планету

Зміна місця проживання людства цілком реальна, і приводів більш ніж достатньо: глобальна катастрофа, перенаселення, брак ресурсів. Засновник Марсіанського товариства інженер Роберт Зубрін вважає, що завдяки приватним космічним компаніям на кшталт Space X Ілона Маска люди на Марсі з’являться вже до кінця цього десятиліття, пише Express. У 2020 році Марсіанське товариство навіть провело конкурс на проєктування населеного пункту на Червоній планеті, розрахованого на мільйон осіб.

Ілон Маск розробив проєкт космічного транспорту з доставлення людей на Марс, щоб потім організувати на планеті колонію. На його думку, така альтернатива убезпечить людство від багатьох ризиків. Міжпланетний транспорт почне роботу в найближчі десятиліття.

Земные объекты на поверхности МарсаУявлення про початок розселення людей на Марсі: YouTube/AdMe

Через тисячу років не один Марс цікавитиме людей як нове місце проживання. Учені не припиняють пошуки в космосі придатних для життя планет.

Прогнозів і версій про майбутнє людини й планети багато. Є як оптимістичні, так і з несприятливим результатом. Не всі вони виправдані й збудуться. На багато що людство здатне вплинути вже зараз.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

Для допомоги ЗСУ.

РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Контактні дані для зв’язку:

stepansikora@gmail.com,   fenixslovo@ukr.net,  +380501657803, telegram, Viber, WhatsApp

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *