Шакали на орбіті: мисливці за супутниками готуються до космічної війни

Зазвичай супутники-шпигуни – це військові проєкти різних держав. Але складається враження, що приватні компанії втручаються у військово-космічний бізнес. Федеральна комісія зв’язку США (FCC) щойно подала документи з детальним планом тестового запуску двох приватних розвідувальних супутників, повідомляє Wired.

Супутники, створені космічним стартапом True Anomaly, планується запустити за допомогою ракети SpaceX в жовтні цього року. Опинившись на орбіті, кожен шакал — як називають моделі — практикує те, що компанія називає «орбітальним переслідуванням супутників» на низькій навколоземній орбіті.

Призначений для космічної війни

Пристрої не будуть оснащуватися боєголовками або лазерами, але вони будуть здатні виконувати так звані операції наближення рандеву (РРО). Іншими словами, вони зможуть маневрувати поруч із супутниками інших країн з метою перехоплення переданої ними інформації. Тому розробники чітко говорять про те, що ці пристрої призначені спеціально для космічної війни.

«Справжня аномалія – це революція космічної безпеки за допомогою повністю інтегрованих технологій, призначених для захисту інтересів Сполучених Штатів і їх союзників», – пояснює Евен Роджерс, колишній майор ВПС США, генеральний директор і співзасновник True Anomaly.

Супутники інтересу США

Під час першої тренувальної місії, що отримала назву Demo-1, Шакал буде шпигувати один за одним, використовуючи радари й мультиспектральні камери для збільшення  до декількох сотень метрів. Якщо все буде добре, генеральний директор компанії Евен Роджерс відправить на орбіту Землі цілий флот аналогічних супутників, які будуть працювати на користь збройних сил США.

Самі супутники засновані на застарілих технологіях, що знижує витрати на їх створення. Вони навіть мають ряд практичних невійськових застосувань, таких як транспортування об’єктів на орбіті. Але інвестори, безсумнівно, в захваті від справжньої головної ідеї Anomaly щодо “Зоряних воєн”, враховуючи, що компанія зібрала приблизно 23 мільйони доларів фінансування.

Фактор ескалації

З іншого боку, деякі експерти ставлять собі  питання, чи може існування проєкту Шакал в майбутньому стати фактором ескалації, якої так намагаються уникнути НАТО і США.

“Я стурбований цим проєктом, тому що він може викликати ненавмисну ескалацію. Наші супротивники можуть сприйняти підхід Шакала до своїх супутників як військову агресію”, – заявила Кейтлін Джонсон, заступник директора проєкту аерокосмічної безпеки Центру стратегічних досліджень.

Раніше представник Євросоюзу Жозеп Боррель розповів про те, як війна в Україні показала важливість сателітів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *