Відкритий лист містеру Маску

Містер Маск!

Я звертаюся до Вас з приводу епізоду, описаного Волтером Айзексоном у Вашій біографії, а саме — вимкнення у 2022 році за Вашим наказом роботи Starlink у районі Криму, коли українські морські безпілотники, начинені вибухівкою, наближалися до російського флоту.

За даними Айзексона, Ваше рішення було продиктоване побоюванням, що російська влада може відповісти на “міні Перл-Гарбор” ядерною зброєю. У книзі йдеться, що цей страх викликали розмови з “високопоставленими російськими чиновниками”. Там же наводяться Ваші слова: “Starlink не був призначений для участі у війнах. Він був зроблений для того, щоб люди могли дивитися Netflix, розслаблятися, підключатися до інтернету в школі та робити добрі мирні справи, а не завдавати ударів дронами”.

Я не зустрічав згадки про Ваше спростування цієї інформації, з чого можна зробити висновок, що це правда. Є прислів’я: “Мовчання — знак згоди”.

Ваші побоювання про можливість застосування ядерної зброї мені видаються необґрунтованими. Наказ про це могла віддати єдина людина, яку авторитетні психіатри визнали психопатом; для таких людей не існує моральних обмежень, їх зупиняє тільки страх.

Він отримав попередження від НАТО, що застосування ядерної зброї розглядатиметься як напад на країни-члени альянсу і викличе військову відповідь. Тому він не застосовував і не застосує ядерну зброю, хоча, напевно, вже зробив би це, якби не боявся.

Ваша заява про виключно мирне призначення Starlink викликає асоціації з ідеями комунізму, анархізму, концепцією непротивлення злу насильством. Тому, що це дуже красиві, але все ж казки.

Люди не ідеальні, як тварини, які живуть за законами природи, вони “з’їли плід із дерева пізнання добра і зла”. Будь-які наукові й технологічні досягнення — будь-які! – вони використовують і для війни. Згадайте: китайці винайшли ракети для феєрверків, Нобель винайшов динаміт для роботи в шахтах, ейнштейнівську формулу E=mc2 не було виведено для створення атомної бомби. І Starlink не стане винятком, попри Ваше цілком гуманне бажання.

На жаль, непротивлення злу насильством сприяє духовному піднесенню окремої людини, але не може зупинити зло. Зло зупиняє тільки сила, порушуючи при цьому базові права людини. Суспільство саджає до в’язниці грабіжника, позбавляючи його права на свободу, або страчує серійного вбивцю, позбавляючи його права на життя, бо зло захопить увесь світ, якщо його не зупинити.

Є простий спосіб зрозуміти, що таке добре, і що таке погано: треба уявити, що так роблять усі. То уявім, що всі люди планети (крім носіїв зла) сказали, що не хочуть воювати проти зла, ми не для того народилися. Який буде результат? Уявити не важко.

Один німець, який жив за Гітлера, згадував:

– Коли прийшли за євреями, я мовчав, бо я не єврей. Коли прийшли за комуністами, я мовчав, бо я не комуніст. Коли прийшли за членами профспілок, я мовчав, тому що я не член профспілки. Коли прийшли за мною, я мовчав, бо вже нікому було говорити.

Дозвольте, містере Маск, висловити надію, що Ваш Starlink послужить людству для боротьби зі злом, а не стане йому пасивною підтримкою. Третього не буває, бо мовчання справою — це теж знак згоди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *