Постраждав заради науки: людина, яка засунула голову в прискорювач частинок

Хоча це точно не відомо, але заведено вважати, що через голову Бугорського пройшло від 200 000 до 300 000 рад. Жодна людина ніколи не відчувала на собі такого потужного потоку радіації. Зазвичай дози від 400 до 1000 рад достатньо, щоб убити людину.

Анатолій Бугорський не тільки вижив, а й пережив протонний прискорювач, який його покалічив.

Анатолій Бугорський працював із найбільшим радянським прискорювачем елементарних частинок У-70 в Інституті фізики високих енергій у Протвині, поблизу Серпухова. 13 липня 1978 року спостерігалися тимчасові відмови в системі детекторів, і потрібно було пройти безпосередньо до приладів, установлених на трасі виведеного з прискорювача пучка частинок.

  1. Секція протонного синхротрона У-70 в Інституті фізики високих енергій у Протвино.

Потім з’ясувалося, що під час попереднього експерименту висока інтенсивність пучка була непотрібна, тому автоматичне блокування дверей відключили, а потім помилково не ввімкнули. Табло на дверях не світилося через перегорілу лампочку. Крім того, Бугорський, зателефонувавши на пульт, сказав, що буде в каналі через 5 хвилин, а прибіг, мабуть, трохи раніше, ніж оператор зняв пучок.

У результаті поєднання кількох фатальних випадковостей Бугорський ремонтував прискорювач, що працював. Він засунув голову в канал, через який у цей момент проходив надзвичайно потужний пучок протонів. Щойно його голова перетнула невидимий пучок протонів, учений побачив спалах “яскравіший за тисячу сонць”, але не відчув болю.

  1. Експериментальна зала прискорювача, де сталася аварія.

Бугорський зрозумів, що він зазнав опромінення протонним променем, але цього дня він нікому про це не сказав. Натомість він завершив роботу, записав у щоденнику інформацію про свої відвідини прискорювального каналу і потім із тривожним передчуттям став очікувати появи симптомів променевої хвороби. Вночі лівий бік його обличчя став опухати, і після безсонної ночі Бугорський вирішив звернутися до лікарів. Його терміново відправили в Москву в спеціалізовану радіологічну лікарню № 6 (нині ФМБЦ ім. А. І. Бурназяна ФМБА Росії).

  1. Опухле обличчя Анатолія Бугорського після аварії. На малюнку праворуч показано шлях протонного пучка через його череп.

Хоча це точно не відомо, але заведено вважати, що через голову Бугорського пройшло від 200 000 до 300 000 рад. Жодна людина ніколи не відчувала на собі такого потужного потоку радіації. Зазвичай дози від 400 до 1000 рад достатньо, щоб убити людину.

Але Бугорський вижив, тому що це був сфокусований промінь із поперечним розміром 2×3 мм.

На відміну від Чорнобиля або Хіросіми, де жертви опромінювалися високоенергетичним гамма-випромінюванням з голови до ніг, Бугорський отримав дозу точково з мінімальним розсіюванням. Промінь проник через потилицю і вийшов через ніс. Він практично пропалив дірку в тканинах голови, але, хоча його мозок постраждав і один бік обличчя був паралізований, життєво важливі органи, такі як кістковий мозок і шлунково-кишковий тракт, не зазнали смертоносного випромінювання. Шрами на потилиці та на обличчі загоїлися з часом, але лівий бік обличчя залишився паралізованим, і він втратив слух на ліве вухо. Був період, коли почастішали епілептичні напади, навіть із втратою свідомості, але його інтелект не постраждав.

Анатолій повернувся на роботу через 18 місяців, але двічі на рік приїжджав на обстеження в Москву. Він продовжував займатися наукою, захистив кандидатську дисертацію і обіймав посаду координатора фізичних експериментів на протонному синхротроні У-70, де стався інцидент. Через політику Радянського Союзу щодо збереження секретності в питаннях, пов’язаних із ядерною енергетикою, Бугорський не розголошував подробиць аварії понад десять років, його історія стала відомою тільки після чорнобильської катастрофи.

  1. Анатолій Бугорський.

Анатолій Бугорський не тільки вижив, а й пережив протонний прискорювач, який його покалічив. Розпад Радянського Союзу та економічні зміни в країні призвели до згортання державного фінансування, проєкт зупинили, а зрештою занедбали. Бугорський досі живе в Протвино, зараз йому 78. Він насилу оплачує лікування епілепсії. У 1996 році він подавав заяву на підвищення групи інвалідності, але її відхилили.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *