Докази того, що ми ще нічого не знаємо про Всесвіт

Докази того, що ми ще нічого не знаємо про Всесвіт

Вчені щодня отримують нові дані про Всесвіт і Сонячну систему завдяки космічним апаратам і дослідницьким зондам.

Ділимося з вами останніми відкриттями в астрономії, які наблизили вчених до розгадки таємниці Всесвіту.

Життя на Марсі, швидше за все, дійсно існувала

Вселенная

Невтомний марсохід Curiosity виявив сліди бору в породах марсіанського кратера Гейл. Наявність цього елемента свідчить про те, що вода на поверхні нашого космічного сусіда колись була придатна для життя.

Одним з джерел бору на Землі є теплі підповерхневі води з нейтральним pH, що залишають після висихання спеціальні жили, що містять цей хімічний елемент. Цей факт дав вченим ще один вагомий привід для пошуку слідів життя,  яке колись існувала на Червоній планеті.

Стівен Хокінг запустив програму з пошуку позаземного життя

Вселенная

В рамках проєкту планується створити корабель, на борту якого буде перебувати близько тисячі мініатюрних космічних апаратів, які будуть досліджувати планети, придатні для життя. Мета проєкту — досягти Альфи Центавра, найближчої до нас зоряної системи.

Однак радіти міжзоряним польотам ще рано. На створення корабля піде понад десять років, через те, що проєкт вимагає вдосконалення багатьох доступних космічних технологій. За задумом засновників проєкту Стівена Хокінга і Юрія Мільнера, швидкість корабля повинна досягати 20% від швидкості світла, що дозволить дістатися до Альфи Центавра всього за 24 роки.

Юпітер і Нептун атакують Землю кометами

Вселенная

Понад 20 років вчені вважали, що Юпітер, завдяки своєму потужному гравітаційному полю, притягує до себе комети й астероїди, які опинилися в Сонячній системі.

Однак дослідження, проведені вченими NASA, дозволили вважати, що Юпітер і Нептун, навпаки, викидають об’єкти у внутрішню частину Сонячної системи, де вони можуть зіткнутися із Землею. До речі, саме Юпітер підозрюють в «посиланні» знаменитого Челябінського метеорита на нашу планету.

На Плутоні є рідка вода

Вселенная

Згідно з даними, отриманими космічним апаратом NASA New Horison, під 300-кілометровою товщею льоду на Плутоні знаходиться рідкий океан глибиною не менше 100 км.

Судячи з усього, солоність Плутонічного океану досягає 30%, тобто приблизно стільки ж, скільки у земного Мертвого моря. Однак вчені поки не володіють інформацією про те, чи може хтось жити в «підземному» океані.

Венера колись була населена

Вселенная

Сьогодні Венера — найгарячіша планета Сонячної системи, що, звичайно, виключає наявність на ній рідкої води. Однак понад 4 мільярдів років тому на планеті існували рідкі океани, які проіснували близько 2 мільярдів років. Це дає можливість припустити існування життя на другій планеті від Сонця.

Зараз Венера генерує настільки потужне електричне поле, що буквально виштовхує з планети атоми водню і кисню, які потім змітаються сонячним вітром.

Кільця і супутники Сатурна молодші від динозаврів

Вселенная

Як відомо, навколо Сатурна обертаються 62 супутники й кілька кілець, що складаються в основному з водяного льоду. Відповідно до теорії, на планеті колись було більше супутників, але вони зіткнулися один з одним, утворивши більші супутники.

Дані, отримані у 2016 році, дозволили припустити, що кільця утворилися не одночасно з планетою близько 4 мільярдів років тому. За допомогою комп’ютерного моделювання було встановлено, що кільця Сатурна, а також всі його супутники, за винятком Япета і Титана, з’явилися, коли на Землі жили динозаври.

У Сонячній системі знову може з’явитися дев’ята планета

Вселенная

У січні 2016 року за допомогою комп’ютерного і математичного моделювання було встановлено, що в Сонячній системі може бути ще одна планета. За припущенням Костянтина Батигіна і Майкла Брауна (до речі, саме він відповідальний за позбавлення Плутона статусу планети), передбачуваний об’єкт знаходиться у 20 разів далі від Сонця, ніж Нептун.

По всій видимості, діаметр планети у 2-4 рази більше земного, а маса приблизно в 10 разів перевищує масу Землі. У планети поки немає назви — власне ім’ям вона зможе завестися тільки після того, як буде доведено її існування.

У навколоземному просторі є щонайменше 15 000 великих астероїдів

Вселенная

В рамках програми, запущеної NASA у 2005 році, до 2020 року планувалося виявити 90% великих об’єктів в Сонячній системі. Однак сьогодні вченим вдалося виявити близько 90% об’єктів розміром понад 915 м і лише 27% понад 140 м.

Всього в ході досліджень було виявлено близько 15 000 об’єктів різного розміру. В середньому щотижня вчені знаходять не менше 30 космічних «мешканців». Для порівняння, в 1998 році було виявлено таку кількість об’єктів на рік.

Поблизу найближчої до Сонця зірки може бути придатна для життя планета

Вселенная

У серпні 2016 року вчені оголосили про відкриття планети Proxima b, що обертається навколо зірки під назвою Проксима Центавра. Період обертання планети навколо своєї зірки становить близько 11, 2 земних діб, а температура на поверхні близько -40 ° C.

Планета обертається навколо зірки в так званій населеній зоні, тобто цілком може бути придатною для життя. Простіше кажучи, відстань від планети до зірки таке, що вода на ній здатна існувати в рідкому вигляді. Якщо магнітне поле планети й атмосфера будуть виявлені, то можна розраховувати на наявність там живих організмів. Які саме? Вченим ще належить відповісти на це питання.

Вчені отримали докази існування чорних дір

Вселенная

У свій сотий ювілей теорія відносності Ейнштейна отримала воістину неоціненний дар — відкриття, яке підтвердило один з головних її постулатів. У лютому 2016 року вчені виявили гравітаційні хвилі, передбачені найбільшим фізиком XX століття.

Ця подія вперше однозначно підтверджує наявність чорних дір. Крім того, якщо вчені зафіксують хвилі, що утворилися в результаті Великого вибуху, вони зможуть остаточно зрозуміти механізм зародження Всесвіту.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *