Дивовижні факти про Дев’яту планету

У 2016 році по всьому світу облетіла новина про те, що в нашій Сонячній системі цілком може існувати величезна дев’ята планета. Нам ще багато належить дізнатися про цього потенційно нового брата, але вже відомо, що величезна планета як мінімум в 10 разів більша від Землі.

Той факт, що таке величезне тіло ще не виявлено, наочно демонструє, як мало ми насправді знаємо про власну Сонячну систему.

Вбивця Плутона

девятая планета

Навіть якщо ви не чули про Майка Брауна, можливо, ви побічно знайомі з його роботою. У 2005 році він поставив під сумнів, чи має Плутон по праву статус планети. Його аргументи були враховані, і Плутон був знижений до карликової планети. Браун прославився і навіть написав книгу під назвою «Як я вбив Плутон». Але людина, яка забрала планету з Сонячної системи, тепер може дати їй нову. Працюючи з колегою-астрономом Костянтином Батигіним, Браун оголосив в Astronomical Journal про незвичайну орбітальну поведінку 13 транснептунових об’єктів (тобто об’єктів поза орбітою Нептуна). Це переконливий доказ існування великої, далекої планети.

Крижаний гігант

девятая планета

Вчені вважають, що Дев’ята планета — це планета. «Ми називаємо планети об’єктами, які можуть гравітаційно домінувати над своєю площею. Плутон є рабом гравітаційного впливу Нептуна. У регіоні Дев’ята планета домінує над більшою частиною Сонячної системи, ніж будь-яка інша відома планета. І тому ми майже впевнені, що це не маленький об’єкт: планета принаймні в десять разів більша за Землю і в п’ять тисяч разів більша за Плутон»Чим більше розміри планети, тим ширше стає її атмосферний шар, через те, що в процесі основного росту  накопичується все більше газоподібних елементів. Саме з цієї причини скелясті планети, такі як Земля і Марс, повинні досягти певного розміру, перш ніж вони стануть газовими гігантами, як Юпітер або Сатурн. Крижані гіганти знаходяться на проміжній стадії: їх атмосфери схожі з газовими гігантами, але за розмірами поступаються.

Неймовірна відстань

девятая планета

Середня відстань від Сонця до Дев’ятої планети становить 56 мільярдів миль, що більш ніж у 20 разів перевищує відстань від Сонця до Нептуна (найвіддаленішої з нинішніх планет). З теперішніми технологіями знадобиться не менше 54 років, щоб досягти дев’ятої планети. І це найкращий сценарій, розрахований на найближче наближення планети до Сонця. Подорож під час найвіддаленішої фази може зайняти до 350 років.

Звичайно, це лише гіпотетичні сценарії, оскільки нинішні кораблі не можуть перевозити достатньо палива для такої подорожі. Ця неймовірна відстань могла б пояснити, чому досі ніхто не помітив Дев’яту планету. Ґрунтуючись на розрахунках, Майк Браун і Костянтин Батигіна стверджують, що їх гіпотетичну планету можна побачити через більшість аматорських телескопів, але тільки тоді, коли вона знаходиться відносно близько до Землі. Оскільки ще ніхто не помітив Дев’яту планету, можна припустити, що вона зараз знаходиться занадто далеко. Але вчені все ж думають, що її можна виявити за допомогою потужних телескопів обсерваторій.

Орбіта навколо Сонця

девятая планета

Але не варто бігти в магазин і купувати телескоп в очікуванні, що найближчим часом з’явиться Планета Дев’ять. Точна тривалість обертання планети поки не ясна, але Браун вважає, що це займе не менше 10 000 років. І це обережна оцінка: приголомшлива відстань планети від батьківської зірки означає, що для завершення однієї орбіти навколо Сонця може знадобитися до 20 000 років. Безумовно, це найдовший орбітальний період серед усіх планет. Таким чином, пори року на Дев’ятій планеті тривають багато століть. Теоретично доба на цій планеті може тривати  довше, ніж рік.

Дивний відлюдник

девятая планета

Дев’ята планета схожа на дивного відлюдника, який сховався від інших своїх побратимів в лісах. Але так було не завжди, і відповідальність за вигнання можна покласти на улюбленця Сонячної системи — хулігана Юпітера. У 2011 році вчені почали ставити собі питання, чому в нашій Сонячній системі не вистачає п’ятої «гігантської» планети, знайденої в багатьох інших системах. Можливе пояснення полягає в тому, що Юпітер захопив цю планету у своє величезне гравітаційне поле, коли Сонячна система була ще досить молодою. В результаті бідний п’ятий гігант був зміщений з Сонячної орбіти й відскочив у найдальші куточки Сонячної системи.

Міжзоряні подорожі

девятая планета

Однією з найбільших перешкод для міжзоряних подорожей є недостатня кількість палива, щоб дістатися до певного місця за розумний проміжок часу. У космосі немає станцій відпочинку, заправок або готелів. Дев’ята планета могла б розв’язувати цю проблему. Так само як астронавти «Аполлона-13» використовували гравітацію Місяця для подорожі назад на Землю, майбутні дослідники космосу могли б використовувати величезну гравітацію Дев’ятої планети, щоб прискорити свій космічний корабель для більш глобальних польотів. Цю ідею не можна виключати, поки ми не дізнаємося більше про нову планету.

Теорії змови

девятая планета

Різні конспірологи вже оголосили планету потенційним провісником апокаліпсиса. Численні астероїди (Апофіс, TV135, 2014 YB35 і багато інших) можуть врізатися в Землю і знищити людство. Дев’ята планета нічим від них не відрізняється. Практично відразу після її відкриття інтернет-пророки оголосили, що це легендарна Нубіру, також відома як Планета X. Теоретики змови вважають, що Нубіру – міфічна «планета смерті», існування якої довгий час приховувалося можновладцями. Вони вважають, що одного разу Нубіру пройде близько до Землі, викликавши апокаліптичні землетруси й руйнівні цунамі. Неясно, як Дев’ята планета могла зробити це зі своєї орбіти в найвіддаленіших куточках Сонячної системи, але наукове обґрунтування не завжди турбує таких теоретиків. Подібним чином обговорюється планета Глорія, потенційний близнюк Землі.

Тяжіння

девятая планета

Існує невелика ймовірність того, що теоретики змови можуть мати рацію. Гравітація Дев’ятої планети може легко притягнути астероїди до Землі. З наукової точки зору ця теорія має вагу: гравітаційні ефекти Дев’ятої планети можуть виступати в ролі рогатки, яка стріляє астероїдами в інші планети. Але шанс удару таких астероїдів об Землю не дуже великий. Астроном Скотт Шеппард сказав, що Дев’ята планета може «час від часу викидати кілька невеликих об’єктів у внутрішню Сонячну систему, але це не збільшить ризик знищення Землі будь-яким чином».

Планета може не існувати

девятая планета

Дев’ята планета зараз є найкращим гіпотетичним поясненням незвичайної поведінки й скупчення крижаних об’єктів за межами орбіти Нептуна. За словами Майка Брауна, цілком можливо, що кластеризація могла бути не чим іншим, як просто дивним збігом. Астрономія має довгу історію досить дивних збігів. На початку 20-го століття Персіваль Лоуелл оголосив, що орбіта Нептуна була змінена гравітацією раніше не відкритої планети-гіганта. Але в 1970-х роках астрономи зрозуміли, що Плутон крихітний і не може змінити орбіту Нептуна. Насправді планети, що змінюють орбіту Нептуна, взагалі не було, і розрахунки Лоуелла базувалися на невірних даних. Той факт, що дев’яту планету ніколи не спостерігали, може служити доказом того, що вона насправді не існує.

Планета 9 може існувати

девятая планета

Імовірність того, що поведінка угруповання об’єктів є збігом, становить всього 0, 007 відсотка. Наскільки нам відомо, немає нічого з достатньою масою, щоб побудувати орбіту об’єктів таким чином. У вчених є кілька правдоподібних пояснень, але найбільш очевидним є існування Дев’ятої планети. Таким чином, теорія Брауна і Батигіна на сьогодні є найбільш переконливим варіантом. І навіть якщо Дев’ятої планети не існує, вона все одно залишиться найзагадковішою загадкою космосу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *