Астрономи вперше зафіксували хвилі, що викривляють простір і час

Це відкриття може назавжди змінити уявлення астрономів та астрофізиків про космос.

Астрономи вперше зафіксували гравітаційні хвилі, які виходять від  злиття надмасивних “чорних дір” по всьому Всесвіту, викривляючи час і простір.

Вчені намагалися зловити довгі хвилі, на меншій частоті: одна така хвиля йде зі швидкістю світла і проходить через Землю за 30 років. Ці хвилі спотворюють простір і час, проходячи крізь Всесвіт. Їх видають пари “чорних дір”, які в сотні мільйонів разів масивніші за Сонце, передає Бі-бі-сі.

За словами професора Мікаеля Крамера з Німецького інституту радіоастрономії Макса Планка, це відкриття може змінити уявлення астрономів і астрофізиків про космос.

“Воно може відповісти, чи була помилковою теорія гравітації Ейнштейна, може пояснити, що таке темна матерія і темна енергія — з яких складається велика частина Всесвіту”, – поділився емоціями від відкриття професор Крамер.

В ході дослідження фахівці зробили це відкриття, вивчаючи сигнали від згаслих зірок — пульсарів, які дуже швидко обертаються і видають радіоімпульси через однакові інтервали, які ніколи не змінюються.

Астрономи виявили, що ці сигнали досягають Землі трохи пізніше або раніше, ніж слід. Згідно з новим дослідженням, це відбувається тому, що радіохвилі від пульсарів спотворюються гравітаційними хвилями від пар надмасивних “чорних дір”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *