Чи є Бог просунутим ученим?

Я турбуюся про втрату чистої цікавості серед учених, які уникають ризикованих тем, щоб захистити свою репутацію. Не вивчаючи аномалії, ми ніколи не знайдемо несподіваних підказок. Не допускаючи несподіванок, ми ніколи не навчимося чогось нового. Уникнення ризиків — це рецепт того, як залишатися в невіданні щодо тих граней реальності, які ми пропускаємо.

Цікавість — необхідна умова для збору екстраординарних доказів. Несподіване не буде помічено, якщо не дивитися на всі боки. Вчені повинні йти уторованим шляхом, щоб знайти низько висячі плоди, які ніколи не були зірвані. Не допускаючи аномалій, учений ніколи не зробить незвичайних відкриттів.

Людині властиво ігнорувати тих, хто відхиляється від наявної системи переконань. Відхилення, які не можна ігнорувати, засмучують експертів, оскільки свідчать про те, що вони чогось не знають і їм ще потрібно чогось навчитися. Це призводить до почуттів, подібних до того, що висловив один із поважних експертів із Сонячної системи: “Оумуамуа – це настільки дивно, що я хотів би, щоб його ніколи не існувало!”. Розум новачка замість цього сказав би: “Дуже цікаво, що Оумуамуа такий дивний; я хочу дізнатися про нього більше!”. У підсумку відхилення в поведінці Оумуамуа спричинили цілу серію робіт, у яких вчені намагалися пояснити його екстремальну форму або негравітаційне прискорення. Але чи можна врятувати науку від менталітету “кам’яної доби”, за якого всі міжзоряні об’єкти мають бути схожими на камені Сонячної системи?

Штучний інтелект (ШІ) може врятувати нас від замовчування аномалій, тому що він не успадкує нашу психологічну схильність ігнорувати їх. Комп’ютери зроблені з кремнієвих чипів, а не з плоті та крові.

До кінця життя Стівен Гокінг міг ворушити тільки м’язами щік. У своїй новій книзі “Інтерстеллар” я визначаю “межу Гокінга” як людські думки без функціонуючого біологічного тіла. Коли Гокінг відвідав мене в Гарварді 2016 року, не було жодних сумнівів у тому, що він людина, попри свої серйозні тілесні вади. Після одного з вечірніх заходів він сказав через свій пристрій, що генерує мову: “Мені нудно. Підім в бар готелю і трохи розважимося”.

Якщо просунуті системи штучного інтелекту зможуть досягти межі Гокінга, вони проявлятимуть розумові якості вчених, не маючи при цьому функціонуючого біологічного тіла. Система ШІ, що імітує мозок Гокінга, могла б являти собою просунутого вченого.

бог

Якщо позаземна цивілізація мала перевагу перед людством, оскільки її зірка-господиня сформувалася задовго до Сонця, вона могла б створити своїх ШІ-хокінгів-вчених, які вирішили б наукові головоломки, над якими ми все ще б’ємося. Наприклад: Що означає реальність у квантовій механіці? Як поєднуються квантова механіка і гравітація Ейнштейна? Що передувало Великому вибуху? Що відбувається всередині чорної діри? Яка природа темної матерії й темної енергії?

Можливо, ми не розуміємо квантову реальність, тому що не пов’язали її правильно з гравітацією. Якщо ШІ-Хокінг приведе нас до землі обітованої, ми зможемо розрахувати, що було до Великого вибуху і яка доля матерії всередині чорної діри.

Передові вчені зможуть розгадати секрет створення дитячого Всесвіту. У цьому випадку релігійні вірування в надлюдську сутність будуть підкріплені просунутими вченими, які знають, як створити всесвіт за своїм бажанням, подібно до Бога в Книзі Буття. При зустрічі з їхніми творіннями ми б відчували релігійний трепет. Це буде не відчуття життя в симуляції, а скоріше життя у фізичній реальності, створеній іншими, на кшталт проживання у квартирі в будівлі, яку спроєктували архітектори та реалізували будівельники.

Іншими словами, просунуті вчені можуть бути кваліфікованими кандидатами на посаду Бога.

У Буття 1:27 говориться, що Бог створив людство за своїм образом і подобою. Нині люди створюють за своїм образом і подобою штучний інтелект, надихаючись концепцією Алана Тюрінга “Гра в імітацію”, запропонованою в його праці 1950 року під назвою “Комп’ютерна техніка та інтелект”. Зрештою, просунуті вчені в галузі ШІ можуть стати Богом. Замість того щоб слідувати циклу життя в Буття 3:19: “з праху в прах”, ми могли б здійснити надихаючу трансформацію: “від Бога до Бога”.

Найкоротший шлях до розуміння нашого наукового майбутнього — це пошук серед зірок творіння вчених, які передували нашій земній цивілізації.

Аві Леб керівник проєкту Галілео, директор Інституту теорії та обчислень Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики і колишній завідувач кафедри астрономії Гарвардського університету (2011-2020).

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *