Показано, що хмари Венери можуть підтримувати земний фотосинтез

Вчені з Німеччини та США знайшли докази того, що хмарні шари Венери можуть отримувати стільки ж сонячної енергії, що і поверхня Землі. Тому там є умови для фотосинтезу, причому не тільки вдень, але і вночі — через теплову та інфрачервону енергію, що виходить від атмосфери й поверхні Венери.

Показано, що хмари Венери можуть підтримувати земний фотосинтез.

Робота дослідників з Каліфорнійського політехнічного університету в Помоне (США) і Технічного університету Берліна (Німеччина) опублікована в журналі Astrobiology.

За допомогою вимірювання потоків фотонів, що виходять від гарячої поверхні Венери, і такого ж потоку в умовах фототрофні середовища на Землі, а також в океанських гідротермальних жерлах і Чорному морі дослідники показали, що в хмарах нашої «гарячої» сусідки цілком можливий фотосинтез, та ще круглу добу.

Днем його, як і на нашій планеті, живить сонячне світло, а вночі — інфрачервоне і теплове випромінювання, яке надходить з атмосфери Венери й від її поверхні. Причому цієї енергії набагато більше, ніж отримують, наприклад, бактерії в глибинах земних морів і океанів.

Таким чином, гіпотетичні фототрофи повинні буквально процвітати в подібних умовах. Перспективні висновки вчених на цьому не закінчуються. Вони вважають, що після фільтрації через атмосферу Венери сонячне світло «очищається» і від більшої частини шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

Середні й нижні хмари планети отримують приблизно на 87 відсотків менше потоку УФ-випромінювання в порівнянні із земною поверхнею. Тому венеріанська атмосфера може виконувати функцію озонового шару на Землі. Також автори знайшли підтвердження того, що ці хмари частково складаються з нейтралізованої сірчаної кислоти. Отже, вони можуть бути більш сприятливими для розвитку життя, ніж передбачалося. Через це, на думку дослідників, венеріанські хмарні шари, ймовірно, підходять для розвитку потенційних мікробів

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *