Вчені: Кава може бути смертельно небезпечною для гіпертоніків

Вчені з Університету Цзяо Тун в Сіані з’ясували, що при наявності гіпертонії та інших захворювань вживання кави підвищує ризик відкладення кальцію на стінках черевної аорти, а значить, підвищений ризик інсульту та інфаркту. Результати дослідження з’явилися в журналі Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

У своїй роботі експерти використовували дані Національного обстеження здоров’я та харчування за 2013-2014 роки. У дослідженні взяли участь понад 2500 осіб. Тяжкість кальцифікації черевної аорти оцінювали за допомогою рентгенівського методу DXA.

Попередні дослідження показали, що збільшення тяжкості кальцифікації черевної аорти пов’язане з підвищеним ризиком інсультів та інфарктів.

Водночас не було виявлено значних зв’язків між споживанням кави й тяжкістю кальцифікації черевної аорти. Однак при наявності гіпертонії, діабету та серцево-судинних захворювань люди із середнім споживанням кави 390 г / день або більше мали трохи вищі показники кальцифікації за шкалою Кауппіли. Ризик тяжкої кальцифікації черевної аорти був збільшений на 50% в осіб з високим споживанням кави. Ризик збільшується до 70% при наявності гіпертонії.

Тим часом дослідження показало лише наявність кореляції, а не причинно-наслідкового зв’язку, а відмінності в групах можна пояснити іншими факторами.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *