«Фазекош №1» – підробка свідоцтва адвоката, «Фазекош №2» – куплена кандидатська дисертація

ОЛЕКСІЙ ФАЗЕКОШ НЕ АДВОКАТ

Пригадаємо декілька основних моментів з підробки свідоцтва адвоката, яке було здійснено Олексієм Фазекошом у 2006 році:

  1. Олексій Андрійович Фазекош «закінчив в 2006 році Закарпатський державний університет і отримав базову вищу освіту за напрямком підготовки «Міжнародні відносини» та здобув кваліфікацію бакалавра з міжнародних відносин», спеціалізація «країнознавство». Базова вища освіта з міжнародних відносин немає ніякого відношення до вищої юридичної освіти. Диплом бакалавра був виданий 1 липня 2006 року.

  1. Згідно профайла Олексія Андрійовича Фазекоша на офіційному сайті НААУ, він отримав, ніби то свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №21/575 21 грудня 2006 року (https://erau.unba.org.ua/profile/44956).

  1. Згідно стаття 2. «Адвокат» Закону № 2887-XII від 19.12.1992 «Про адвокатуру»:

 Адвокатом  може  бути  особа,  яка  має вищу юридичну освіту, підтверджену  дипломом  України  або  відповідно  до   міжнародних договорів  України  дипломом  іншої  країни,  стаж роботи у галузі права  не  менше  двох  років,  володіє  державною  мовою,  склала кваліфікаційні  іспити,  одержала в Україні свідоцтво про право на зайняття адвокатською  діяльністю  та  прийняла  Присягу  адвоката України.  {  Частина  перша  статті  2  в  редакції Закону N 355-V ( 355-16 ) від 16.11.2006 }».

Отже для того, щоб стати адвокатом, то треба мати «стаж роботи у галузі права  не  менше  двох  років».

  1. В 2006 році Олексій Андрійович Фазекош не міг отримати свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, так як: не мав вищої юридичної освіти, яка б була підтверджена дипломом України.
  2. За заявою адвоката, доктора юридичних наук Лариси Сергіївної Криворучко та заявою шеф-редактора інтернет-видання «Фенікс – Слово» Степана Ілліча Сікори 06.10.2023 року відкрито кримінальне провадження №12023078040000715 по факту підробки свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю О. А. Фазекошом (ст. 358 ККУ). Ведеться досудове розслідування і є велика надія, що найближчий час фальшивому адвокату буде оголошена підозра і справа буде передана до суду.
ОЛЕКСІЙ ФАЗЕКОШ НЕ КАНДИДАТ ЮРИДИЧНИХ НАУК

Останні п’ять років не адвокат Олексій Фазекош при кожному зручному випадку козиряв своїм дипломом кандидата юридичних наук.

Мене це дуже дивувало. Як людина, яка без помилки не може написати, навіть, двох слів, як людина, яка за свою, майже 20 – ти річну «адвокатську діяльність», не написала жодної позовної заяви (писали за нього інші), змогла захисти кандидатську дисертацію?

Адже для захисту кандидатської дисертації, яка зараз прирівнюється до науково звання – доктор філософії, необхідно:

  1. Підготувати і опублікувати мінімум 4 наукові статті в наукових видання та прийняти участь хоча б в одній науковій конференції, симпозіумі тощо.
  2. Закінчити аспірантуру.
  3. Здати кандидатські іспити.
  4. Написати дисертацію
  5. Отримати попередні висновки про наукову та практичну цінність дисертації.
  6. Отримати відгуки офіційних опонентів здобувача наукового ступеня кандидата наук тощо

Пані та панове адвокати України, хто з вас знає про наукову діяльність голови Ради адвокатів Закарпатської області Олексія Андрійовича Фазекоша, хто читав його наукові статті, на основі яких написана дисертація? Озвіться.

Звідки в Олексія #Фазекоша взявся диплом кандидата юридичних наук?

Згідно  запису  в дипломі кандидата юридичних наук, він захистив кандидатську дисертацію в Приватній установі «Науково-дослідному інституті публічного права» (м. Київ) за спеціальністю «12.00.07 — Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право» і за рішенням Атестаційної колегії від 20 червня 2019  отримав диплом кандидата юридичних наук (ДК №052355).

Патріотично налаштовані адвокати  люб’язно надала мені фотокопію досить цікавого документу, який називається «Сценарій Фазекош О.А., засідання вченої спеціалізованої ради К 26.503.01».

Подано тільки перші дві сторінки з 9 сторінок сценарію. Інші — в наступній частині статті

З цього «Сценарію» можна почерпнути багато цікавої інформації:

  1. Дізнаємось назву кандидатської дисертації. Це  «Адміністративно-правові засади захисту прав і свобод осіб адвокатами України».
  2. Наукового керівника – Чижмар Катерину Іванівну.

Шукаємо на офіційному сайті «Науково-дослідного інститута публічного права» дисертацію О. А. Фазекоша «Адміністративно-правові засади захисту прав і свобод осіб адвокатами України». Дисертації Фазекоша нема. Чому?

Декілька раз уважно переглядаючи список опублікованих дисертацій на сайті, я звернув на п’ять дисертації, назва в яких, практично, перекликається з назвою дисертації Олексія Фазекоша:

  1. Спеціалізована вчена рада Д 503.01.Токар Петро Танасійович Назва дисертації: «Адміністративно-правовий статус керівного складу органів Національної поліції» Науковий керівник: Дрозд Олексій Юрійович
  2. Спеціалізована вчена рада Д 503.01. Захаров Артем Вячеславович Назва дисертації: «Адміністративні процедури в адвокатській діяльності» Науковий керівник: Дрозд Олексій Юрійович
  3. Спеціалізована вчена рада Д 503.01. Щирук Микола Олександрович Назва дисертації: «Адміністративно-правові інструменти забезпечення національної безпеки правоохоронними органами». Науковий керівник: Дрозд Олексій Юрійович.
  4. Спеціалізована вчена рада Д 503.01. Ліщина Іван Юрійович, старший науковий співробітник Науково-дослідного інституту публічного права. Назва дисертації: «Адміністративно-правовий механізм обмеження права власності в Україні». Науковий керівник: Дрозд Олексій Юрійович.
  5. Спеціалізована вчена рада Д 503.01 Хоменко Олексій Миколайович, Заступник Генерального прокурора. Назва дисертації: «Прокуратура в системі суб’єктів сектору безпеки і оборони: адміністративно-правовий аспект». Науковий керівник: Дрозд Олексій Юрійович.

 Хто такий Дрозд Олексій Юрійович?

Ти що доктор юридичних наук, то це не викликає сумніву. Адже є науковим керівником набувачів кандидатських дисертацій.

Як сьогодні жартують: «гугл знає все». Звертаємось до пошукової системи «Googl» і знаходимо досить цікаві факти про нашого героя.

Виявляється, Дрозд Олексій Юрійович, 1986 року народження, доктор юридичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, один з засновників Приватної установи «Науково-дослідному інституті публічного права», зараз працює керівником Департаменту організації забезпечення діяльності БЕБ України. Солідна посада.

І це ще не все.

Олексій Юрійович Дрозд є членом комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Дану комісію створювала Верховна Рада України. Яким чином потрапив Олексій Дрозд в дану комісію можна тільки догадуватись. Хоча «злі язики» кажуть, що «протежувала» Дрозда досить впливова депутатка ВРУ від «Слуги народу», його кума, а можливо і заступник керівника Офісу Президента Олег Татаров. Разом з Дроздом  Татаров писав спільні статті – наприклад, з назвою «Правова охорона земельних відносин в Україні»

Відповідно до закону про прокуратуру, членами комісії, яка обирає головного антикорупційного прокурора, повинні бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет.

А чи все в порядку в нашого героя з діловою репутацією, професійними та моральними якостями, не кажучи вже про суспільний авторитет?

Робимо моніторинг  декларацій НАЗК, Єдиного реєстру адвокатів України і встановлюємо, що Дрозд Олексій Юрійович є… адвокатом. Отримав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю за №21/2311  12 жовтня 2019 року на підставі рішення 492 Ради адвокатів Закарпатської області від 10 жовтня 2019 року (https://erau.unba.org.ua/profile/73915), якою керує не адвокат, але «кандидат юридичних наук» Олексій Фазекош.

Співпадання? Випадковість? Не думаю.

Згадаймо, що 20 червня 2019 року в приватній установі «Науково-дослідний інститут публічного права», одним з засновників якого є Олексій Дрозд, Олексій Фазекош отримав диплом кандидата юридичних наук.

Уважно продивляємось профайл адвоката Дрозда Олексія Юрійовича в ЄРАУ і виявляємо ще один цікавий факт. Право на заняття адвокатською діяльністю зупинено згідно п.1 ч.1 ст.31 ЗУ “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” з 12.10.2019 на підставі заяви.  Зупинено в день отримання свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Це загально прийнята практика «запасного аеродрому» для діючих прокурорів, поліціантів, судів та інших чиновників і прибутковий «бізнес» для функціонерів від НААУ.

Як бачимо не є винятком і керівник Департаменту організації забезпечення діяльності БЕБ України Дрозд Олексій Юрійович.

На момент подання документів з метою отримання свідоцтва адвоката Дрозд О.Ю. проживав за адресою… : Закарпатська область, м. Мукачево, вул. К. Беляєва, 9, кв.10.

І що ще цікаво, так це те, що  за даною адресою «проживає» тисячі інших новоспечених адвокатів з різних куточків України.

За вказаною адресою знаходиться невеличка двокімнатна квартира, яка належала в 2019 році, на правах приватної власності, голові Ради адвокатів Закарпатської області Фазекошу Олексію Андрійовичу, зафіксована фіктивна оренда тисячі  людей з усіх регіонів України в однакові періоди. Квартира вже більше, як три роки тому продана, але Фазекош продовжує штампувати адвокатські свідоцтва за даною адресою та підписувати договори, як власник офісу, який йому не належить.

Отримання свідоцтва адвоката є тривалий процес, тому проживання Дрозда О.Ю. повинно було бути постійне за вказаною адресою.

Невідомо, чи зареєстровано  договір оренди в установленому законом порядку між Дрозд О.Ю. і власником квартири Фазекош О.А., тому що видача свідоцтва адвоката згідно закону відбувається виключно за адресою проживання особи.

В період 2019 року, на дату подачі документів на отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, здачі екзаменів, проходження стажування людина, згідно закону, повинна проживати на території Закарпатської області. Однак, як вбачається зі змісту поданої декларантом Дроздом О.Ю. щорічної декларації в НАЗК за 2020 рік  Дрозд О.Ю.  тоді не проживав на території Закарпатської області.

З декларації НАЗК  вбачається, що Дрозд О.Ю. зареєстрований за адресою у місті Київ, місце фактичного проживання місто Київ, посилання на декларацію НАЗК: https://public.nazk.gov.ua/documents/9bea6498-4f62-4d78-b333-3fbffd8e9391.

Відтак, логічно  можна зробити висновок, що Дрозд О.Ю. ввів в оману НАЗК і не відобразив достовірну інформацію в декларації НАЗК, приховав, що мешкає за адресою: Закарпатська область, м. Мукачево, вул. К. Беляєва, 9, кв.10, за адресою проживання Фазекош О.А., особу яка без наявності вищої юридичної освіти стала адвокатом, підробивши документи і в подальшому здійснила їх використання.

Який висновок можна зробити?

Згідно відомостей ЄРАУ, орган, що видав свідоцтво адвоката Дрозду О.Ю. є Рада адвокатів Закарпатської області. Голова цієї ради є Фазекош Олексій Андрійович.

Тобто Дрозд О.Ю. начебто орендував у голови Ради адвокатів Закарпатської області Фазекоша О.А. квартиру, не відобразив це в декларації НАЗК, а Фазекош О.А. видав свідоцтво адвоката Дрозду О.Ю.    Корупція ? Конфлікт інтересів ?

Порушення на порушенні.

Враховуючи вище сказане і те, що керівник Департаменту організації забезпечення діяльності БЕБ України Олексій Дроздов, відобразив недостовірні відомості в декларації НАЗК, мною, як журналістом, громадянином України, 1 травня 2024 року поданий «ЗАПИТ

про  надання інформації  відносно керівника Департаменту організації забезпечення діяльності БЕБ України Дрозда Олексія Юрійовича».

Чекаю відповіді.

В наступній частині нашої публікації ми продовжуємо розмову про керівника Департаменту організації забезпечення діяльності БЕБ України Дрозда Олексія Юрійовича і яким чином чином він пов’язаний з не адвокатом та «кандидатом юридичних наук» Олексієм Фазекошом, а також про його наукового керівника Чижмар Катерину Іванівну.

Буде цікаво…

Постскриптуп.

Що пов’язує таких двох різнополярних людей: невігласа, шахрая, афериста з підробленим свідоцтвом адвоката Олексія Фазекоша та доктора юридичних наук, професора, Заслуженого діяч науки і техніки України Олексія Дрозда?

Про це ми теж розкажемо  в наступній частині статті…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *