Чи дожив хтось до 100 років у давнину?

Протягом більшої частини історії людства вас вважали б щасливчиком, якби ви дожили до 40 років.

этот таинственный мир
З часів промислової революції ймовірність святкування столітнього ювілею значно зросла, але абсолютна кількість довгожителів все ще невисока – менше 100 на мільйон людей у всьому світі.

У пошуках доісторичних надстарих людей вчені відзначають, що тривалість людського життя приблизно подвоїлася за еволюційний період, що становить близько 300 000 років, причому скелети Homo sapiens і неандертальців зазвичай демонструють більше ознак старості, ніж попередні види гомінідів. Після 1800 року очікувана тривалість життя знову подвоїлася, оскільки індустріальна епоха ознаменувалася значним прогресом у медицині та підвищенням рівня життя.

У цьому пункті варто підкреслити різницю між очікуваною тривалістю життя – мірою середнього віку смерті в популяції – і тривалістю життя, яка відноситься до максимального віку, якого може досягти конкретна людина. Вважається, що протягом більшої частини історії людства очікувана тривалість життя була надзвичайно низькою, в основному через високий рівень дитячої смертності.

Наприклад, у Стародавньому Римі вважається, що лише 50% дітей доживали до дорослого віку, плюс аналогічні показники ранньої смертності були розраховані на основі скелетів Європи бронзового століття Європи та стародавнього Перу. В результаті середня тривалість життя до 17 століття оцінювалася всього в 24 роки.

Однак це не означає, що люди не могли дожити до зрілого віку, а ті, хто дожив до статевої зрілості, часто мали пристойні шанси дожити до старості. Наприклад, дослідження майже 300 чоловіків греко-римського походження, тривалість життя яких була записана на їхніх могилах, показало, що середній вік смерті становив 72 роки.

лет

На думку авторів дослідження, найстарший з цих людей дожив до 107 років, хоча підтвердити вік, зазначений на стародавніх епітафіях, неможливо. Заперечуючи існування цього стародавнього 100-річного чоловіка, одне часто цитоване статистичне дослідження стверджує, що ймовірність того, що людина досягне 100-річного віку до 19 століття, дорівнювала нулю.

Однак окремий аналіз показав, що, виходячи з тривалості життя в давнину, ймовірно, що принаймні одна людина досягла віку 100 років приблизно до 2500 року до нашої ери, коли населення світу становило близько 100 мільйонів. Особистість цього гіпотетичного першого довгожителя невідома, хоча давньоєгипетський папірус стверджує, що фараон Шостої династії Пепі II правив протягом 94 років після того, як зайняв престол у віці шести років у 2281 році до нашої ери.

Пізніше відомий римський письменник Пліній Старший у своїй праці «Природнича історія» назвав імена багатьох виключно старих людей. Серед них Теренція, дружина поета Цицерона, яка, за переказами, досягла 103-річного віку, і Клодія, дружина Офілія, 115 років.

Знову ж таки, правдивість цих тверджень важко встановити, і статистичний аналіз показує, що так звані суперзірки – люди старше 110 років – не могли існувати раніше, ніж 300 років тому.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *