Чи може наукова фантастика формувати майбутнє?

У світі високих технологій та інновацій, де втілюються найсміливіші ідеї, не можна недооцінювати вплив наукової фантастики на формування уявлень про майбутнє. За багатьма знаковими досягненнями стоять надихаючі твори, які розширювали горизонти людської уяви.

У цій статті ми розглянемо, як бачення письменників-фантастів змінює світ, а також погляди самих авторів на цю тему.

Джерело натхнення для технологічних гігантів

Нерідко за успіхами впливових підприємців і новаторів стоять науково-фантастичні романи, прочитані ними в юності. Білл Гейтс називав книгу “Чужинець у чужій країні” Роберта Гайнлайна джерелом натхнення. Сергій Брін із Google відзначав вплив “Лавини” Ніла Стівенсона. Джефф Безос з Amazon черпав ідеї із серії “Культура” Іена Бенкса, а Ілон Маск назвав три кораблі SpaceX на честь зорельотів із цих романів.

Наукова фантастика розширює межі людських устремлінь, знайомлячи з новими технологіями та ідеями, які можуть змінити світ. Важко бути архітектором майбутнього без бачення того, яким це майбутнє може стати. Для багатьох наукова фантастика розсуває ці горизонти.

Голоси з науково-фантастичної спільноти

Щоб краще зрозуміти вплив жанру, ми звернулися до провідних авторів наукової фантастики з питанням, наскільки їхні твори можуть вплинути на суспільство і майбутнє.

Н.К. Джемісін, відома циклом “Світанкова ера” та іншими творами, що досліджують теми влади, пригноблення і стійкості духу, вважає, що наукова фантастика радше відображає сьогодення, аніж передбачає майбутнє. “Якщо ви подивитеся на наукову фантастику 50-річної давності, то побачите, що далеко не всі автори передбачили що-небудь, близьке до нашого сьогодення”, – каже вона.

Енді Вейєр, автор бестселера “Марсіанин”, вважає, що вигадка не повинна використовуватися як інструмент для формування реального світу. “Я пишу виключно для розваги й ні для якої іншої мети”.

Водночас Лоїс Макмастер Буджолд, лауреатка багатьох престижних премій, зазначає, що наукова фантастика може слугувати “культурним мозковим штурмом, розширюючи горизонти можливого”. Однак, за її словами, художня література і реальність — різні сфери.

фантаст

Вплив наукової фантастики на суспільство

Попри різні погляди, багато авторів визнають, що наукова фантастика може мати значний вплив на суспільну свідомість і навіть майбутні тренди.

Девід Брін, творець циклу “Розквіт” і автор роману “Листоноша”, наводить приклади, коли наукова фантастика допомогла запобігти катастрофам. “Твори на кшталт “Доктор Стрейнджлав”, “Вигляд прийдешнього” і “На березі” спонукали внести зміни й допомогли запобігти випадковій війні”, – стверджує він.

Корі Доктороу, автор романів “Безілл” і “Загублена причина”, наголошує, що наукова фантастика може змінити уявлення людей про сьогодення, а отже, і про майбутнє. “Одне з найкращих досягнень кіберпанку — це формулювання питання не про те, що робить гаджет, а кому він служить і на кого впливає”, – зазначає письменник.

Н.К. Джемісін додає, що письменники з маргінальних груп нерідко краще передбачали майбутнє, бо мали досвід суперечностей сучасного суспільства.

Небезпека буквального прочитання

Крім позитивного впливу, існує ризик надмірно буквального тлумачення науково-фантастичних сюжетів. Лоїс Макмастер Буджолд визнає, що читачі можуть тлумачити твори абсолютно непередбачуваним чином.

Чарльз Стросс нарікає на “нинішню бульбашку навколо штучного інтелекту”, коли спекулятивні ідеї сприймаються занадто буквально. А Корі Доктороу вважає, що віртуальна реальність і кіберпростір часто помилково розглядаються як реальна дорожня карта виробництва якогось продукту, а не алегорія.

Енді Вейєр критикує “похмуру, безрадісну технофобію” в сучасних творах, як-от “Чорне дзеркало”, де технології зображуються виключно в негативному ключі.

Пошук сенсу в науковій фантастиці

У міру секуляризації суспільства деякі опитані автори вказують, що наукова фантастика може запропонувати людям нові джерела натхнення і сенсу життя, показуючи можливі варіанти майбутнього.

Лоїс Макмастер Буджолд вважає, що “наукова фантастика може стати світською версією побожного трепету, який люди іноді шукають у фентезі”.

Девід Брін іде далі: “Майже у всіх попередніх культурах були міфи про Золотий вік у минулому, а наша — перша велика культура, яка переносить цей кращий світ у можливе майбутнє, створене нашими нащадками”.

фантаст

Побоювання і застереження

За всіх позитивних аспектів впливу наукової фантастики на технології, деякі автори висловлюють побоювання з приводу можливих негативних наслідків.

Чарльз Стросс занепокоєний загрозою тотального стеження, яке розвиток технологій data mining робить лякаюче реальним. Корі Доктороу застерігає від прагнення втілити в життя будь-які ідеї під виглядом “штучного інтелекту” або “блокчейну” без належного аналізу наслідків.

Чи може наукова фантастика змінити напрямок розвитку суспільства?

Енді Вейєр: “Чесно? Ні. Ми розважаємо людей. Коли письменники забувають, що це їхня основна робота, їхні твори страждають. Ніхто не любить, коли йому читають проповіді. Якщо я зможу надихнути сьогоднішніх дітей на те, щоб вони стали вченими завтрашнього дня, то це чудово. Але я не думаю, що в мене є якісь конкретні ідеї, які могли б привести до наукового прориву. Я думаю, що є дуже великий шанс, що моя професія зникне за мого життя. Якщо не за мого, то за життя мого сина, тому що, наприклад, скільки часу мине, перш ніж штучний інтелект зможе просто прочитати мільйон книжок? З’ясувати, що людям у них подобається, а що ні, і потім створити історію”.

Девід Брін: “До нас потрібно ставитися як до мудрих провидців, якими ми і є! Серйозно, ми вже давно займаємося цим бізнесом попереджень. Останні 100 років наукової фантастики – це джерело, про яке потрібно пам’ятати і використовувати щоразу, коли на горизонті з’являється щось справді дивне; найімовірніше, якийсь божевільний уже писав про щось подібне в минулому”.

Лоїс Макмастер Буджолд: “Мозковий штурм – це робота, якою має займатися наукова фантастика. Підбиття підсумків – інше, складніше завдання. Люди, як правило, не вмирають від прочитання поганого роману, тому письменництво може бути однією з найбільш нерегульованих професій у світі. Професії, які можуть вбити людину, можна визначити за всіма тестами, сертифікатами та законами, що їх убезпечують: інженерія, медицина, пілотування повітряних і водних суден, навіть бухгалтерія та юриспруденція. Не плутайте ці дві категорії”.

Корі Доктороу: “Ви зустрічалися з письменниками-фантастами? Я маю на увазі, що вони в половині випадків абсолютно не розуміють технологій. Я ось теж їх не розумію”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *