Тімоті Снайдер: Безпечне небо для України

Зробімо те, що не змогли зробити наші обранці.

Для американців, які підтримують Україну, настали розчаровуючі часи. Республіканці в Конгресі кажуть, що вони підтримують Україну, але хочуть пов’язати її з кордоном. Потім, коли їм дають можливість поговорити про кордон, вони відмовляються.

Під час цих газових махінацій гинуть хороші люди, які ведуть оборонну війну, що має величезне історичне значення, коли вони могли б жити.

Сумно перераховувати всі способи, якими український опір служить інтересам США. Сумно, тому що в Конгресі недостатньо людей, які дбають про інтереси США. І сумно тому, що про них не варто навіть згадувати.

Нечасто випадає шанс зупинити агресивну війну і запобігти геноцидній окупації з нульовим ризиком і з нульовою втратою солдатів. Такий рівень моральної ясності, який буває лише раз у політичному житті, має бути достатньою підставою для того, щоб діяти.

Навіть якщо американці не дбають про інших, вони повинні принаймні дбати про себе.

Вони повинні дбати про те, щоб у них все було добре з точки зору міжнародного порядку, в якому не є нормальним вторгнення країн одна в одну. Українці це захищають. Американці повинні дбати про те, щоб ризик ядерної війни був зменшений. Українці досягають цього, чинячи опір ядерному шантажу Путіна. Американці повинні дбати про те, щоб ймовірність війни в Європі була різко зменшена. Україна самотужки виконує всю місію НАТО, поглинаючи й притупляючи російську атаку. Американці повинні дбати про те, що Китай стримується. Поки Україна чинить опір, набагато менш імовірно, що Тайваню загрожуватиме небезпека і що Америка буде втягнута у війну в Тихому океані.

Гроші, про які йдеться, не є значними. Це п’ять центів на долар Міністерства оборони. Значна частина цих грошей залишається в Сполучених Штатах. Зброя, яку ми надсилаємо, використовується надзвичайно ефективно. Українці, маючи символічну кількість американської зброї, використовували її з надзвичайною майстерністю і з великим ефектом.

Ми можемо сподіватися, що ці аргументи колись матимуть значення! І, можливо, матимуть.

А поки що ми можемо принаймні діяти як громадянське суспільство. Будь ласка, допоможіть мені завершити мій проєкт “Безпечне небо”. Він фінансує пасивну систему виявлення безпілотників, яка вже захищає чотири українські області, а зараз розширюється ще на чотири. Вона дозволяє українцям знаходити безпілотники іранського виробництва та збивати їх до того, як вони завдадуть шкоди. Вона також працює на крилатих ракетах. Я бачив компоненти системи, коли був в Україні, і знаю, як вона працює. Як і багато іншого, що роблять українці, система є дуже економічно ефективною. Загальна сума, яку потрібно було зібрати, становила 1,8 мільйона доларів, і ми вже зібрали близько 90%.

Попри всю недоброзичливість, було б добре мати щось, що можна було б відсвяткувати. Дякуємо усім, хто зробив свій внесок. Більшість атак безпілотників зараз зупинено, і таким чином захищено критично важливу інфраструктуру та збережено життя людей.

Америка як країна може і повинна робити набагато більше. Але як американці ми можемо досягти цього вже зараз. І ми майже на цьому шляху.

PS: Говорячи все це, я зовсім не хочу залишити поза увагою всіх вас за межами Сполучених Штатів, а це дуже значна кількість людей, які зробили свій внесок у цю кампанію! Дякую вам. Це просто особливий момент, коли американці, можливо, захочуть взяти справу у свої руки.

TIMOTHY SNYDER

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *