Історик і академік НАН України Петро Толочко про політичну та гуманітарну ситуацію в Україні: Русини мають право на своє «Я».

Виступаючи на 112 телеканалі історик та академік НАН України Петро Толочко прокоментував політичну та гуманітарну ситуацію в Україні:

«… Я не розумію яку країну ми будуємо. Країну, в якій комфортно може жити кожен громадянин, чи країну тоталітарну, в якій хочуть підігнати під єдиний «мундир»: я так хочу і так буде. Так не має бути. Комусь не подобається російська мова – забороняємо російську мову, комусь не подобається угорська мова – забороняємо угорську мову, комусь не подобаються русини на Закарпатті – забороняємо саме поняття «русини». О цим людям хотілось забрати в Української православної церкви храм (Примітка. Мається на увазі Андріївська церква в Києві, яка була недавно відкрита після реставрації). Заберемо. В решті, в Україні є влада, чи її немає?

Влада якраз покликана для того, щоб зробити життя кожного громадянина комфортним. Хто говорить такою мовою – хай говорить такою мовою, хто молиться в одній церкві – хай молиться там, якщо йому це подобається. Хто плекає свої історичні коріння, як русини на Закарпатті – хай плекають їх. Вони всі є слухняними громадянами України, вони всі платять податки і всі мають право на своє «Я».

Знаєте, що мене вчора вразило? Це незбагненний ажіотаж навколо Андріївської церкви. Вчора відбулося освячення собору… після реставрації, який урочисто переданий Стамбульському патріархату, як їхнє «подвір’я».  Чесно кажучи, я думав, що менше буде бажаючих прихилить коліно перед Стамбульським патріархом. Але набралось багато. Машин нагнали, ніде було пройти. В храмі молився сам Порошенко з дружиною, який,  по суті, віддав цей собор Стамбульському патріарху Варфоломію…»

Більш детально подивитись виступ академіка  Петра Толочка можна на ютуб каналі за посиланням https://youtu.be/7tM6h6ldbPQ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *