У хмарі міститься від 500 до 2 000 тонн води: як і чому такі важкі хмари не падають нам на голови? (відео)

А дані від НАСА вказують на зниження висоти хмар…

Мало кому відомо, що вода в хмарах може важити стільки ж, скільки й реактивний лайнер. Однак, чому вони не падають на нас? Розгадка цього феномену лежить у складному танці природи, де вітри та теплові потоки грають ключову роль.

Кожна хмаринка, яка зависає над нами, є невеличкою армією часточок та кристаликів льоду. А вага цих хмар вражає, в середньому у звичайній хмаринці – 500 тонн води, а от у грозовій міститься і 2 000 тонн!

Проте природний баланс сил не дає цьому всьому впасти нам на голову. Нагріте сонцем повітря розширюється і підіймається вгору, захоплюючи з собою мікроскопічні крапельки води. Така взаємодія створює пласку основу хмари, де нагріте повітря та кристали води утримують одне одного. А от сильні вітри, що тиснуть хмари вгору, допомагають утримувати їх у повітрі.

Але чи можуть хмари колись вирватися та впасти? Виявляється, такі сценарії дуже рідкісні, але все ж таки існують. Хмари, що падають, потребують особливих умов, коли повітряні потоки опускають їх донизу.

Важливо зауважити, що дані від НАСА вказують на зниження висоти хмар, в середньому на 30-40 метрів протягом останніх десяти років. Це може вказувати на зміни в атмосферних умовах. Чи суттєво вплине це на клімат, поки невідомо.

Неймовірну добірку відео із рідкісним явищем, коли хмари падають на землю, знятих у різних частинах світу, дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

2+2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *