Названа найбільша небезпека для астронавтів на Місяці: вона ховатиметься у них під ногами

Місячний пил або місячний реголіт є великою небезпекою як для астронавтів, так і для майбутньої місячної космічної станції.

Ще наприкінці 60-х — на початку 70-х років минулого століття астронавти, які побували на Місяці, дізналися наскільки небезпечним може бути місячний пил. Частинки цього пилу мають нерівну, загострену поверхню, а також дуже сильно липнуть до скафандрів. Ще понад 50 років тому місячний реголіт уже призводив до проблем із диханням у космічних мандрівників та порушень у роботі приладів на космічних кораблях. Ця проблема залишається однією з найважливіших, яку потрібно вирішити NASA у межах нової місячної програми Artemis, пише Inverse.

Через 2 роки на Місяць вирушить перша пілотована місія з 1972 року, наприкінці цього десятиліття на орбіті навколо Місяця має бути побудована місячна космічна станція Gateway, а також у найближчому майбутньому на супутнику Землі має бути створена постійна дослідницька база. Ця база стане основою майбутньої великої колонії.

У новій статті, опублікованій у виданні Acta Astronautica, вчені зі США та Європи представили свої висновки щодо того, наскільки небезпечним буде місячний пил для космічної станції Gateway і як можна розв’язувати цю проблему.

астронавти, МісяцьМісячний пил або місячний реголіт є великою небезпекою як для астронавтів, так і для майбутньої місячної космічної станції
Фото: NASA

Коли уламки астероїдів у вигляді метеоритів падають на Землю, то завдяки атмосфері вони майже всі згорають. Але на Місяці немає такої атмосфери й мільйони років на її поверхню падали метеорити, які утворили величезний шар пилу — місячний реголіт. На Місяці немає вітру і не йдуть дощі, які могли б “обробити” частинки пилу, а тому вони залишилися нерівними й з загостреними краями. Також взаємодія з потоками сонячної плазми призвела до того, що ці частинки стали електростатично зарядженими й тому прилипають до електрично заряджених поверхонь. Тобто вони прилипають до скафандрів астронавтів і можуть їх пошкодити. Також пил може потрапити всередину скафандрів та призвести до проблем із диханням, що вже було неодноразово  під час місій програми “Аполлон”. А ще місячний реголіт може зашкодити приладам космічних кораблів, що також було в минулому.

За словами вчених, у найближчому майбутньому пілотовані польоти на Місяць стануть частими й регулярними, тому проблема з місячним пилом є однією з ключових, яка потребує свого вирішення.

космічна станціяВчені вважають, що місячний пил представлятиме велику проблему для місячної космічної станції
Фото: Daily Mail

Зокрема, вчені вважають, що місячний пил становитиме велику проблему для місячної космічної станції, куди повертатимуться астронавти з поверхні Місяця перед виряджанням на Землю. Звичайно, пил може пошкодити скафандри й викликати проблеми для здоров’я в астронавтів, і з цим також потрібно щось робити. А космічна станція Gateway може не пережити у робочому стані 15-річний термін служби.

МісяцьНа Місяці немає атмосфери і мільйони років на його поверхню падали метеорити, які утворили величезний шар пилу – місячний реголіт
Фото: NASA

Вчені вважають, що NASA потрібно враховувати цей факт під час проєктування космічної станції та особливу увагу звернути на конструкцію шлюзу, куди прибуватимуть космічні кораблі з Місяця. Тому потрібно придумати спосіб як проводити заходи щодо знезараження як самих астронавтів, так і транспортних засобів, що прибувають з Місяця. У такий спосіб можна уникнути негативного впливу місячного реголіту на космічну станцію. З іншого боку, потрібно націлити нові дослідження на те, щоб знайти спосіб уникнути впливу місячного пилу і на астронавтів, і на об’єкти, розміщені на Місяці.

З цього випливає, що освоєння нашого супутника — це, м’яко кажучи, дуже непросте завдання і доведеться вирішити чимало проблем.

Фокус

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *