Війна дронів: чому російські БПЛА поступаються українським

Збройні сили України збили 700 російських безпілотників. У тому числі й “Орлан 10”. Він створений за зразком ізраїльського безпілотника, який не використовується вже 15 років.

Дрони стали невіддільною частиною сучасної війни. У війні в Україні вони активно використовуються обома сторонами. Спочатку вони часто вражали цілі самостійно, але з часом системи ППО стали збивати їх все частіше і частіше, тому великі дрони не підлітають впритул до ворожих позицій і залишаються спостерігати збоку.

Компанія Atlas Aerospace виробляє найсучасніші дрони, які використовуються рятувальниками для пошуку людей або військових, в тому числі Збройних Сил України. Найбільш технологічно складною частиною такого дрона є камера, яка автоматично фіксує ворожі цілі.

“Вони також транслюються на землю, де на командному пункті НАТО, зараз в України, теж є такі командні центри – це зображення накладається на карту. І зворотний зв’язок набагато швидша, адже ви відразу знаєте, де знаходиться ціль, на що вона дивиться, які координати, і, звичайно ж, коригування вогню виконується ідеально і набагато швидше», – говорить Іван Толчинський, директор atlas Aerospace.

Безпілотники, які використовує Росія, не мають таких технологій. За даними української розвідки, Збройні сили України збили понад 700 російських дронів. У тому числі, наприклад, «Орлан 10». Він створений за зразком ізраїльського безпілотника, яким ізраїльтяни не користувалися вже понад 15 років.

Дзеркальна камера на безпілотнику, який використовується російською армією, – це лише зайве око, щоб піднятися високо і зазирнути за горизонт, але не більше, каже український військовий експерт Сергій Грабський: «Використання старої техніки російської армії виключає застосування нових технологій у великих масштабах. Нове обладнання, наприклад, якщо мова йде про ті ж гаубиці М-777, воно створюється як єдиний комплекс. Тобто система приймання та обробки інформації повинна бути організована з системою управління вогнем, з системою наведення та удару».

Камера сучасного дрона поміщається в рюкзак, керувати ним може одна людина. Безпілотник фіксує ціль і відправляє свої координати на командний пункт, а через кілька хвилин гаубиця вже відкриває вогонь за точними координатами. Дрони російської армії цього зробити не можуть.

“Важче стріляти, тому що ви не отримуєте дані з камери, які вам потрібно отримати. Тому, що коли камера створюється для артилерійського вогню, вона дає вам дані так, як вам це потрібно. А по-друге, якість картинки, від якої вони страждають, адже це старі датчики та старі чіпи, які вийшли в кінці дев’яностих – початку двохтисячних», – пояснює директор atlas Aerospace Іван Толчинський.

Крім сучасних розвідувальних дронів, Збройні сили України також використовують ударні дрони, які самі можуть стріляти по ворожих цілях. Однак фахівці називають бойові дії на сході та півдні України артилерійською війною. А артилерію потрібно точно наводити.

«Це дуже важливий фактор. Тому, що дрони дозволяють точно визначати координати цілей. І якщо ці координати фіксуються з достатньою точністю, то на цю ціль націлена артилерійська установка. Але тут різниця в тому, що Україна отримує – не так вже й багато, а йде все більша кількість високоточних артилерійських установок. Що HIMARS, що РСЗВ, є інші, а ствольна артилерія високоточна”, – говорить український військовий експерт Юрій Федоров.

І чим довше йде війна, тим більшим стає технологічний розрив між арміями Росії та України. Поки росіяни ведуть переговори про закупівлю дронів в Ірані, українці купують їх у приватних компаній, які самі розробляють нові технології.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *