АРХЕОЛОГИ ВИЯВИЛИ НА ГЛИБИНІ 1,5 КМ ПІД ЗЕМЛЕЮ СЛІДИ СТАРОДАВНІХ ОБРЯДІВ

Під час обстеження 64-кілометрової печери Сен-Марсель французькі археологи натрапили на сліди стародавніх обрядів. Вони були знайдені на глибині 1,5 км, пише Science Alert.

Дослідницьку групу очолив видатний геоморфолог Жан-Жак Деланнуа, який працює у Національному центрі наукових досліджень. На глибині 1,5 км археологи натрапили на зруйновані сталагміти, які вказували на те, що люди відвідували печеру 8000 років тому. Знахідка вразила вчених, оскільки вона має досить небезпечний рельєф. Маючи сучасні засоби дослідження та навігації, вони насилу дісталися до зруйнованих сталагмітів. Як це завдання виконували давні люди, залишається лише здогадуватися.

Команда Деланнуа використовувала для обстеження печери уран-торієве датування. В основу цього методу покладено облік швидкості розпаду урану на торій. Він дозволяє визначати час появи утворень. Вченим вдалося з’ясувати, що сталагміти сформувалися 125 000-70 000 років тому. Вперше їх було зруйновано 10 000 років тому. Пізніші руйнування були заподіяні 3 000 років тому. Стародавні люди намагалися створити у Сен-Марселі структуровані форми.

Результати дослідження доводять, що доісторичні люди не обмежувалися безпечним входом до печери. Вони активно взаємодіяли з ландшафтом на великій глибині. Вони добиралися туди немислимими способами. Люди мали навички навігації. Очевидно, обстежені археологами глибини мали дляних символічне чи культурне значення.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *