10 технологій старовини, які продовжують зберігати свої секрети

Людина завжди цікавиться тим, що відбувалося до неї. Історики сьогодні з ентузіазмом беруться за вивчення вже далеких для нас часів.

А все тому, що як би довго і ретельно ми не досліджували події сивої давнини, вони продовжують зберігати безліч білих плям і нерозгаданих таємниць. Ось «десятка» дивовижних технологій минулого, секрети яких досі не розгадані.

1. Сейсмоскоп Чжан Хена

Древний предсказатель землетрясений. /Фото: mydiscovers.ru

Стародавній предиктор землетрусів.

Китай славиться своєю великою давньою історією і своєю спадщиною. Шовк, порох, навіть паперові гроші – все це, як то кажуть, зроблено в Китаї. Але в список дивовижних винаходів цієї країни входить ще один цікавий прилад – сейсмоскоп. Він був розроблений китайським вченим Чжан Хеном ще в 132 році нашої ери. На думку сучасних дослідників, це перший прилад такого типу, що дійшов до нас з давнини. При цьому точність його прогнозів землетрусів порівнянна з показаннями найсучасніших приладів.

Схема сейсмоскопа. /Фото: animalworld.com.ua

Схема сейсмоскопа.

Сейсмоскоп являє собою бронзовий посудину, схожу на посудину, в якій зберігали вино, з куполоподібною кришкою, по колу на ньому розташовані вісім фігур драконів з бронзовими кулями в роті, які «дивляться» в чотири сторони світу і проміжні напрямки. Рівно під ними навколо посудини розміщені вісім жаб з відкритими пащами. Усередині посудини знаходився маятник, який набирав сейсмічну активність і гойдався в очікуванні землетрусу, активуючи важелі, що відкривають пащу драконів. Кулька випадала з фігури в середину жаби, видаючи гучний дзвін.

Цікавий факт: в 2005 році була створена найточніша копія сейсмоскопа Чжан Хена, яка довела його точність в порівнянні з сучасними приладами.

2. Залізна колона з Делі

Колонна, которая не ржавеет столетиями. /Фото: fishki.net

Колона, яка не іржавіє століттями.

Індія не відстає від свого східного сусіда. Так, в Делі є стародавній храм, родзинкою якого є Залізна колона, або Стовп Індри, історія якого вражає уми як простих людей, так і досвідчених вчених. Артефакт являє собою колону висотою трохи більше семи метрів, вік якої становить приблизно 1600 років. Згідно з санскритським записом, колона була зроблена під час правління імператора Чандрагупти II (376-415). Але найдивніше, що за цей величезний період вона зовсім не іржавіла.

Надпись на санскрите. /Фото: tampereclub.ru

Напис на санскриті.

Дослідження показали, що склад Індрового стовпа на 99, 5% складається з заліза, а з урахуванням вологого індійського клімату він давно повинен був проржавіти і обсипатися. Однак колона досі не має слідів корозії і виглядає так само, як і 1600 років тому. А вчені до цих пір не можуть зрозуміти, як це взагалі можливо: деякі навіть висувають версії про інопланетне походження технології.

3. Багдадська батарея

Прародитель батарейки из Месопотамии. /Фото: arab-new.ru

Прабатько батареї з Месопотамії.

У стародавні часи саме Месопотамія століттями залишалася центром людської цивілізації, тому не дивно, що на цій території залишилися сліди унікальних, досі нерозгаданих технологій минулого. Йдеться про так звану «багдадську батарею». Цей цікавий артефакт був знайдений в 1936 році австрійським археологом В. Кьонінгом поблизу Багдада. Він являє собою глиняний глечик овальної форми, всередині якого знаходиться скручений мідний лист, в нього поміщений металевий стрижень і шматочки бітуму. Багдадська знахідка сьогодні вважається одним з перших гальванічних елементів давнини.

Примерная схема артефакта. /Фото: liveinternet.ru

Приблизна схема артефакту.

Власне, «батареєю» цей артефакт і назвали скоріше через припущення в його використанні, так як до сих пір немає єдиної думки про сферу його застосування в науковому світі. Однак сліди корозії всередині мідного циліндра вказують на наявність рідини з явними кислотними характеристиками – імовірно оцту або вина. Справедливості заради варто уточнити, що «багдадська батарея» не є єдиним у своєму роді артефактом такого типу. Подібні знахідки були зроблені і в районі міст Ктесифона і Селевка, але вони поки не змогли допомогти вченим розгадати таємницю цих судин.

4. Об’єктив Німруда

Уникальная хрустальная линза. /Фото: v-kosmose.com

Унікальна кришталева лінза.

Цей артефакт був виявлений британським археологом Остіном Генрі Лейярдом ще в 1853 році при розкопках однієї із стародавніх ассірійських столиць – Німруда, в честь чого і був фактично названий (інша назва – лінза Лейярда). Знахідка являє собою лінзу овальної форми, виготовлену з природного гірського кришталю приблизно в 750-710 роках до нашої ери Ось тільки за більш ніж півтора століття досліджень призначення цього пристрою залишалося невідомим.

Назначение линзы неизвестно и сегодня. /Фото: salik.biz

Призначення лінзи досі невідомо.

Існує кілька версій щодо того, як міг використовуватися об’єктив Німруда. Згідно з гіпотезою італійського професора Джованні Петтінато, він міг бути невід’ємною частиною телескопа древніх ассірійців, які володіли досить великими знаннями в астрономії. Інші версії використання лінзи, наприклад, говорять про те, що вона могла бути частиною ювелірних виробів або предметом сакрального значення і використовуватися в ритуалах.

5. Диск Сабу

Древнеегипетский диск Сабу. /Фото: blicdomainpictures.net

Давньоєгипетський диск Сабу.

Коли в 1936 році єгиптолог Уолтер Брайан Емераї був зайнятий розкопками поховання давньоєгипетського чиновника Мастаби Сабу (3100-3000 рр. До н.е.) в Саккарі, він навряд чи припускав, що знайде там річ, таємниця якої до сих пір мучить уми багатьох дослідників історії Стародавнього Сходу. Йдеться про загадковий «Диску Сабу» – дивному артефакті, про який абсолютно нічого не відомо: ні його походження, ні специфіки застосування.

Не то неизвестный механизм, не то необычная тарелка. /Фото: fabmir.ru

Невідомий механізм,  незвичайна пластина.

Знахідка являє собою диск, що складається з трьох частин. По суті, він нагадує кам’яну пластину з трьома загнутими всередину лопатями і невеликою циліндричною втулкою посередині. Про призначення Диска Сабу можна тільки здогадуватися. На сьогоднішній день висуваються такі гіпотези щодо його застосування: це могла бути лампа або частина невідомого механізму. Можливо, це просто тарілка незвичайної форми.

6. Антикітерський механізм

Старейший в мире компьютер. /Фото: thedailybeast.com

Найстаріший у світі комп’ютер.

І все ж, рекордсменом за кількістю винаходів залишається епоха Античності. Це відкриття було зроблено ще в 1901 році в районі острова Антикітери, але і сьогодні воно вводить в ступор більшість вчених. Дивний механізм складається з дерев’яного корпусу, на якому стоять тридцять бронзових шестерень, а також циферблатів зі стрілками, виконаних з того ж матеріалу. Пристрій було введено в експлуатацію шляхом повороту рукоятки, яка не збереглася до наших днів.

Тыльная сторона механизма. /Фото: thestar.com

Тильна сторона механізму.

Антикітерський механізм вражає кількістю функцій, які він виконує. За словами дослідників, його використовували як астрономічний, картографічний, метеорологічний і освітній прилад: він міг розрахувати траєкторію руху небесних тіл, дати сорока двох різних астрономічних явищ, передбачити колір і розмір сонячного затемнення і навіть визначити силу вітрів. Така універсальність вражає пристрій давнини, тому Антикітерський механізм вважається найточнішим інструментом свого часу, а іноді його навіть називають «найстарішим в світі комп’ютером».

7. Грецький вогонь

Легендарная средневековая технология. /Фото: infoniac.ru

Легендарні середньовічні технології.

Грецький вогонь – унікальна, напівлегендарна технологія, секрет якої активно намагаються розгадати вже більше двохсот років. Саме в 19 столітті піднялася ціла хвиля популярності цього стародавнього явища, і з тих пір суперечки тривають. Перша збережена згадка про грецький вогонь датується приблизно 190 роком до нашої ери і зустрічається в джерелах, присвячених обороні острова Родос. Передбачуваним автором стародавньої технології вважається механік Каллінікос з Геліополя.

Византийские ручные гранаты с греческим огнём. /Фото: wikipedia.org

Візантійські ручні гранати з грецьким вогнем.

Точний склад унікального вогню досі невідомий, в основному через недостатню згадку в джерелах, а також помилок в перекладі на інші мови. Сьогодні найбільш ймовірними компонентами «грецького вогню» дослідники називають негашене вапно, сірку, сиру нафту і навіть асфальт. Головна перевага технології полягає в тому, що цей вогонь, за наявними доказами, неможливо загасити, а від води він тільки спалахує сильніше. Тому першою сферою його застосування були саме морські битви. Пізніше його стали використовувати під час штурму древніх, а потім і візантійських міст.

8. Римський бетон

Бетон который прошёл проверку временем. /Фото: wikipedia.org

Бетон, який витримав випробування часом.

Римська імперія була еталоном могутності і величі. І спадщина залишило відповідне: залишки стародавніх будівель, акведуки і, звичайно ж, Колізей розбурхують уяву своєю величчю і розмахом. При цьому досить багато пам’ятників, незважаючи на минулі тисячоліття, дійшли до нас в дуже хорошому стані. Часто причиною такої консервації є використання так званого «емплектону» – бетону, який не боїться часу.

2000 лет, а бетон - как новый. /Фото: wikipedia.org

2000 років, а бетон як новий.

Справедливості заради слід уточнити, що римляни були не винахідниками унікальної цементної суміші, а скоріше популяризаторами її використання – її винайшли етруски. Сьогодні деякі інгредієнти цієї вражаючої композиції вже відомі вченим, але повністю розгадати таємницю римського бетону поки не представляється можливим. Зокрема, було встановлено, що цементна суміш виготовлялася з використанням вапна і вулканічного попелу, причому кількість першої було помітно менше в порівнянні з іншими складами. Відомо також, що римський бетон виготовлявся при температурі приблизно 900 градусів за Цельсієм.

9. Римський додекаедр

Сотни похожих артефактов, которые не дают ответов. /Фото: ainteres.ru

Сотні подібних артефактів, які не дають відповідей.

Історія вивчення цих артефактів воістину вражає: об’єктів, об’єднаних загальною назвою «римський додекаедр», за двісті років археологічної діяльності на території імперії знайдено більше сотні, а вчені досі нічого про них не знають: про їх використання, втім, як і про походження, поки робляться лише припущення.

Додекаэдр, назначение которых неизвестно. /Фото: nosecret.com.ua

Додекаедр, призначення якого невідомо.

Артефакти являють собою невеликі за розмірами порожнисті всередині кам’яні або бронзові предмети у вигляді додекаедра, тобто дванадцять п’ятикутних граней, кожна з яких мала круглі отвори в центрі. Верхівки знахідок мають невеликі кульки. Відомо і датування їх виготовлення – 2-4 століття нашої ери. На сьогоднішній день існує майже три десятки гіпотез про можливе призначення додекаедрів, серед яких: вимірювальні або геодезичні прилади, прикраси, гра і навіть інструмент давньоримського сантехніка.

10. Диск Феста

Диск, который лишь добавляет вопросов. /Фото: fishki.net

Диск, який лише додає запитання.

Цей артефакт не тільки не розкриває своїх таємниць, а навпаки, немов веде дослідників за ніс. Адже кожна деталь про диск Phaistos тільки додає питань, відповідей на які поки немає. Відкриття було зроблено в 1908 році членами італійської археологічної експедиції, які працювали в південній частині острова Крит на розкопках королівського палацу стародавнього міста Фестос.

Попытки расшифровки идут и сегодня. /Фото: garshin.ru

Спроби розшифровки ведуться і сьогодні.

Артефакт являє собою диск з надрукованими на ньому 259 символами. Більш того, буквально все в ньому загадкове: глина, з якої вона зроблена, просто не знайдена на острові Крит, текст не розгаданий. Вражає навіть техніка нанесення знаків на диск: їх не малюють паличкою, а немов штампують спеціальними печатками.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *