Розбагатів після відрахування з Гарварду. Як Марк Цукерберг прийшов до успіху

У свої 36 років Марк Цукерберг став одним із найбагатших людей світу. Статки комп’ютерного магната настільки великі, що він міг би роздати по 10 доларів кожному з людей, які нині живуть на планеті, і все одно залишився б мільярдером! Цікаво, що за таких багатств Марк все одно залишився тим ще скромником. Цукерберг абсолютно байдужий до розкоші, а гроші витрачає лише на нерухомість і подорожі. Ба більше, товстосум-програміст сам охоче ділиться з публікою секретами свого успіху!

марк цукерберг

Є ідея — розвивай її!

Марк твердо впевнений: якщо в тебе в голові оформилася цікава, незвичайна ідея, їй обов’язково треба приділити увагу. Не факт, звісно, що ідея ця виросте в повноцінний бізнес. Але досвід, отриманий тобою в процесі роботи над чимось новим, може згодом виявитися доречним в інших проєктах.

Хто не ризикує, той не п’є шампанського

У нашому сучасному світі, який змінюється з величезною швидкістю, є лише одна стовідсотково програшна стратегія поведінки. Гарантовано зазнає невдачі лише та людина, яка навіть не намагатиметься ризикувати. Хоч би як це дивно звучало, але взагалі не ризикувати — надто ризикована стратегія на сьогодні”, – поділився якось із журналістами своїми думками Цукерберг.

марк цукерберг

Зауважимо, що сам Марк усе життя керувався саме цим принципом. Навіть перша розроблена ним успішна програма мала назву “Ризик”. Вона була комп’ютерною грою, яку дуже полюбили приятелі юного Цукерберга. Наступний проєкт Марка, плеєр Synapse, здатний добирати музику під настрій користувача в конкретний час доби, зацікавив не тільки друзів хлопця, а й фахівців із Microsoft!

марк цукерберг

Можеш бути господарем свого життя — будь ним!

Представники корпорації Білла Гейтса навіть запропонували юному Марку непогану зарплату і тепле містечко в їхній конторі. Але Цукерберг відмовився. Марк був упевнений, що стане незалежним підприємцем. Шлях до власної справи майбутнього медіамагната проходив через Гарвард. Там-то Цукерберг і натрапив на свою золоту жилу!

Як не дивно, відмінником Марк не був. За профільною спеціальністю рівних Цукербергу було мало, та й налагоджувати ділові зв’язки з іншими студентами він не забував. А ось відвідуваність у майбутнього мільярдера кульгала. Зрештою Марка навіть витурили з Гарварду, і витурили за прогули! Бачиш, тоді Цукерберг якраз створював Фейсбук, через що днював і ночував біля монітора комп’ютера.

Щоб зробити щось на совість, потрібно як слід попрацювати

Цілеспрямований юнак провів кілька дослідів і вже знав, як відреагує публіка на появу соціальної мережі. Тому Марк Цукерберг правильно розставив пріоритети й з головою занурився в програмування. Гарвардом довелося пожертвувати, оскільки старанно відвідувати заняття і паралельно працювати на всі сто майбутній мільярдер не міг.

марк цукерберг

Бізнес-гуру частенько повчають: “Хочеш, щоб було зроблено добре — зроби це сам!” Марк вніс до цього принципу деякі зміни: “Роби свій продукт так, ніби робиш його для себе, і буде добре“. Цукерберг досі керує своєю соціальною мережею, керуючись цим принципом. Програміст сам активно користується Фейсбуком і вносить у нього ті функції, які стали б у пригоді самому Марку.

Не зациклюйся на чомусь одному

Так, у Цукерберга була пристрасть до програмування. Але при цьому й інших життєвих аспектів він не упускав. Марк прекрасно розумів: сидячи як лунь біля монітора, суперуспішний продукт не зробити. Тому Цукерберг приділяв чимало уваги розширенню власного кругозору. Програміст багато читає, цікавиться психологією і мовами.

марк цукерберг

Марк Цукерберг: не просто програміст!

Крім того, бізнесмен не забував і про важливість соціальних зв’язків. У цьому плані Гарвард дав йому значно більше, ніж у плані безпосередньо знань. Зв’язки, набуті майбутнім магнатом у стінах вишу, Марк зберігає досі. А в перші роки існування Фейсбуку знайомства Цукерберга зробили для соціальної мережі аж ніяк не менше, ніж програмістський талант Марка.

Зрозуміло, сам магнат визнає, що в його успіху є чимала частка випадку. Так, Марк Цукерберг опинився в потрібний час і в потрібному місці та зміг схопити удачу за хвіст. Проте програміст упевнений, що саме завдяки своїм життєвим принципам зміг розпізнати вдалий шанс і реалізувати його. А це саме по собі багато чого варте!

Фото на превью Gettyimages

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *