Це неймовірно! Земля та інші об’єкти Всесвіту у реальних масштабах

А ви помічали, що коли намагаєшся уявити собі космічні масштаби, стає трохи моторошно? Якось незатишно, дивне почуття поселяється всередині: наскільки ж ми малі, у порівнянні з іншими створіннями у Всесвіті! З планетами, зірками, галактиками…

Фото Земли с МКСЩо, до речі, ми можемо уявити? Райони рідного міста і саме місто в цілому (якщо воно невелике). Втримати в голові карту мегаполісів вже значно складніше. Якщо ми візьмемо глобус Землі і знайдемо на ньому своє місце розташування, то ми просто покажемо на крапку і скажемо: “Ось! Ми десь тут!” Тобто, щодо нашої планети ми лише маленький і крихітний об’єкт. Але як виглядає Земля щодо інших планет?

Юпітер, Сатурн, Уран та Нептун – світи, що перебувають у владі шалених штормів. Швидкість вітру 600 км/год – тут цілком звичайне явище. Потоки газів змішуються один з одним і утворюють вирви діаметром, який можна порівняти з земним, а діаметр Землі становить – 12 742 км. Отже, наша планета може спокійно поміститися всередині торнадо будь-якого з газових гігантів. І це ще не найвеличніші вихори! Бувають і більші! Але щоб зовсім не уявляти Землю крихітною, згадаємо, що серед планет Земної групи вона – найбільша.

Реальный масштаб планет Солнечной системыРеальний масштаб планет Сонячної системи

 Але планети-гіганти самі можуть виглядати горошинами. Відносно чого? Відносно Сонця, наприклад! Так, сам Юпітер може бути порівняний лише з одним з численних сонячних плям, погляньте:

Это невероятно! Земля и другие объекты Вселенной в реальных масштабахСонце – це єдине джерело світла та тепла у всій нашій рідній планетарній системі. Але й саме Сонце лише є жовтим карликом, досить невеликою зіркою, адже в порівнянні з ним є і справжні гіганти! Але треба зазначити, що із зіркою нам дуже пощастило: жовті карлики здатні жити приблизно 10 мільярдів років, а це чудовий термін для того, щоб життя встигло зародитися, сформуватися і навіть стати розумним. Крім цього, наше Сонце – дуже спокійна зірка, що не катує свою планетарну систему потужними спалахами. Так, звичайно, і у нас бувають магнітні бурі, що завдають часом деяких неприємностей, але це дрібниця в порівнянні з тим, що відбувається поруч з блакитними або білими гігантами на зразок таких зірок, як Пістолет або Рігель. Їхня світність у десятки тисяч разів перевищує сонячну, а радіоактивне випромінювання простерилізувало б поверхні всіх планет і могло б навіть зірвати із землеподібних світів усю атмосферу. Дуже яскраві, неймовірно гарячі та гарні зірки, а такі смертоносні! Крім того, і живуть вони лише кілька мільйонів років, чого не вистачило б для того, щоб еволюція сформувала складні живі організми.

Червоні гіганти вже перебувають на фінальному етапі свого життя. Це зірки, що зійшли з головної послідовності, що витратили своє водневе паливо і взялися за спалювання гелію. Якщо навіть поруч із ними були живі світи, всі вони були поглинені цими зірками. Через 5 мільярдів років наше Сонце чекає така сама доля: воно поглине Меркурій, Венеру і, можливо, навіть Землю. На більш віддалених краях Сонячної системи, наприклад, на супутнику Юпітера Європі, супутниках Сатурна Енцеладі та Титані, навряд чи життя встигне сформуватися, тому що в запасі буде лише кілька мільйонів років.

А теперь найдите Солнце : )А тепер знайдіть Сонце

 Зі всіх зірок, коли-небудь знайдених астрономами, найбільшою на цей час є Стівенсон 2-18 – червоний гіпергігант, що знаходиться в 19 500 світлових роках від нас у сузір’ї Щит.

При учитывании этого масштабирования, смогли бы мы вообще на этой картинке хоть как-то разместить Землю?.. З огляду на це масштабування, змогли б ми взагалі на цій картинці хоч якось розмістити Землю?

Але й зірки – це теж далеко не межа світових масштабів. Всі вони є частиною галактик – гравітаційно пов’язаних систем, величчю яких можна милуватися нескінченно. Наше Сонце – це одна з 400 мільярдів зірок, що живуть у галактиці Чумацький Шлях, що розкинувся на 100 000 світлових років у діаметрі!

А що ми можемо побачити на небі неозброєним оком у ній? Лише ось цю крихітну ділянку в маленькому червоному кружечку:

Примерное местоположение Солнечной системы в Млечном Пути. Область в красном кружке - все звёзды, которые мы можем видеть невооружённым глазом с ЗемлиЗразкове розташування Сонячної системи в Чумацькому Шляху. Область у червоному крузі – всі зірки, які ми можемо бачити неозброєним оком із Землі

 100 000 світлових років – звучить вражаюче, чи не так? Але навіть наш Чумацький Шлях – це лише крапля у нескінченному океані Всесвіту. Наша сусідка – галактика Андромеди у 2,5 раза більша за нього, але і вона навіть не межа! Наприклад, найбільша галактика в над скупчені галактик Діви М 87 має в діаметрі 120 000 світлових років, але в силу своєї сферичної форми маса галактики M87 може перевищувати масу нашої Галактики у 200 разів.

Найбільша ж галактика у Всесвіті – IC 1101 у діаметрі має 6 мільйонів світлових років і містить 6 трильйонів зірок!

Это невероятно! Земля и другие объекты Вселенной в реальных масштабахГалактики живуть сім’ями – це групи або надскупченнями галактик, пов’язані одна з одною гравітацією. У нашому сімействі, де живуть Чумацький Шлях та його сусіди (галактика Андромеди, М 33 та інші), знаходяться приблизно 54 галактики. Надскупчення Діви, мешканці якого об’єднані невидимими гравітаційними тенетами, має довжину 110 мільйонів світлових років.

Але це ще не кінець! Самі надскупчення, подібні до нашого, пов’язані з іншими надскупченнями галактик гравітацією і утворюють собою величезні галактичні нитки, які є лише частиною великомасштабної структури Всесвіту, де таких ниток сотні мільйонів! Ми живемо на краю гігантського суперкластера – Ланіакеї. Те, що ви бачите на малюнку нижче, ці світлі нитки – насправді галактики та їх скупчення, пов’язані один з одним, як ланки в ланцюжку.

Это невероятно! Земля и другие объекты Вселенной в реальных масштабах

Крупномасштабная структура Вселенной. Великомасштабна структура Всесвіту

Весь Всесвіт є гігантською павутиною, де всі компоненти пов’язані між собою, починаючи від крихітних планет і закінчуючи гігантськими галактичними сімействами. Ці масштаби уявити нашому розуму вкрай складно.

Видима область Всесвіту становить 93 млрд світлових років. Як уявити таку відстань, яку навіть надшвидкі фотони проходитимуть мільярди років, а наше людське життя – це, у кращому разі, лише 100 років?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *