Загадка Долини смерті розгадана? Тоді як пояснити це фото?

На заході США, на південний схід від гірського хребта Сьєрра-Невада, знаходиться одне з найстрашніших та найзагадковіших місць на Землі. Тут – і лише тут на планеті! – Відбувається щось протиприродне…

Вход в Долину смерти. Добро пожаловать! Вот прямо по дорожке, будьте любезны...Вхід у Долину смерті. Ласкаво просимо! Ось прямо по доріжці, будьте ласкаві…

Але спочатку кілька слів про це місце. Це є національний парк (заповідник) Долина смерті. Його головна частина – витягнута западина, стиснутою між двома гірськими хребтами.

Загадка Долины смерти разгадана? Тогда как объяснить это фото?

Тут була зафіксована найвища температура в Західній півкулі за всю історію спостережень: +56 градусів за Цельсієм. (Було це, втім, у 1913 році.) Проте взимку ця западина покривається снігом та льодом.

Долина смерти зимой. Снимок из космосаДолина смерті взимку. Знімок із космосу

Розміри цього дивовижного та загадкового місця: довжина 225 км, ширина – від 8 до 24 км. А тепер головне.

Поруч із западиною з привабливою для хоробрих туристів назвою (саме поруч, а не в самій западині, як пишуть деякі джерела!) розташоване гірське озеро Рейстрек-Плайя, що пересихає. Саме тут відбуваються загадкові події.

Голубой линией обведена межгорная впадина "Долина смерти". Светлое пятно внутри красного круга – озеро Рейстрек-Плайя. Оба объекта входят в национальный парк Долина смертиБлакитною лінією обведено міжгірську западину “Долина смерті”. Світла пляма всередині червоного кола – озеро Рейстрек-Плайя. Обидва об’єкти входять до національного парку Долина смерті

Більшість часу води в озері немає. Тільки в сезон дощів вода стікає сюди зі схилів навколишніх гір, але швидко випаровується під палючим сонцем. Глиняне дно, висихаючи, тріскається та утворює візерунок із шестикутників на рівній як стіл поверхні.

Тут і там на дні озера можна побачити розкидані скельні уламки досить великі, вагою до 300 кілограмів! – за якими тягнеться своєрідний слід, наче камінь повз, рухався пустелею:

Загадка Долины смерти разгадана? Тогда как объяснить это фото?

Подивіться ще на це дивовижне видовище:

Загадка Долины смерти разгадана? Тогда как объяснить это фото?

Загадка Долины смерти разгадана? Тогда как объяснить это фото?Головне, це каміння дійсно рухається! Вчені висвердлили в кількох каменях отвори та встановили туди супутникові GPS-датчики. Дані з супутника показали: каміння справді пересувається дном… Але – тільки взимку! Це відкриття і дало ключі до можливої ​​розгадки.

Вчені запропонували таку гіпотезу. У сезон дощів дно озера покривається водою, але шар, як говорилося, подвійно тонкий. Потім температура опускається нижче за нуль, і поверх води утворюється крижана кірка, в яку вмерзає камінь. Потім піднімається вітер, який розламує лід на великі окремі пластини – і тоді така крижана пластина зі змерзлим каменем починає пливти тонким водяним шаром. Камінь подряпає характерний слід дном і переміщається на нове місце.

Вот такой снимок удалось сделать в зимнее время. Однако находиться здесь длительное время для наблюдений – физически невозможно!Ось такий знімок вдалося зробити у зимовий час. Проте перебувати тут тривалий час для спостережень – фізично неможливо!

Логічно? Іншого пояснення просто немає… Але подивіться на фото нижче. Вам віриться, що це робота вітру?

Загадка Долины смерти разгадана? Тогда как объяснить это фото?Якщо це зробив працьовитий жартівник (а дістатись озера Рейстрек-Плайя ох як непросто), то як? Камені важкі, щоб вони залишали слід, пересувати їх треба по м’якій, ще не висохлій глині ​​із зусиллям, а це означає – потрібно самому щосили упиратися в дно озера… Де сліди?

До речі, гори, що оточують озеро Рейстрек-Плайя самі по собі заслуговують на увагу. Помилуйтесь:

Загадка Долины смерти разгадана? Тогда как объяснить это фото?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *