Дослідники дізналися дещо цікаве вивчаючи внутрішнє ядро Землі

В атмосферах планет, де є вода і потенційне життя, має бути дуже мало речовини, що сприяє потеплінню на Землі

Автори дослідження, яке буде опубліковано в журналі Nature Astronomy, вважають, що найкращим способом виявити на інших планетах воду і навіть життя, є пошук не присутності певних хімічних речовин в атмосферах, а їх відсутності, пише Phys.

Учені вважають, що якщо в атмосфері планети земної групи (це кам’янистий світ, схожий на Землю) значно менше діоксиду вуглецю (відомий як вуглекислий газ) порівняно з іншими планетами в тій самій зоряній системі, це може вказувати на наявність на поверхні планети рідкої води і навіть позаземного життя.

На сьогодні астрономи виявили понад 5200 планет поза Сонячною системою. Завдяки сучасним технологіям вчені можуть визначити, чи перебуває планета в населеній зоні своєї зірки (у цьому разі на поверхні планети може міститися вода в рідкому вигляді й існувати життя).

Напряму підтвердити, що далека планета придатна для життя і що там є рідка вода неможливо за допомогою сучасних технологій. У Сонячній системі це можна зробити за допомогою спалахів світла, коли воно відбивається від рідкої поверхні. Таким чином астрономи дізналися, що на супутнику Сатурна Титані є величезні озера, щоправда, з рідкого метану.

Але автори дослідження знайшли спосіб, як це зробити. Для цього вони використовували місцеві планети земної групи, тобто Венеру і Марс. Ці планети схожі на Землю тим, що вони кам’янисті й розташовані в населеній зоні Сонця. Але тільки на Землі на поверхні є рідка вода. Також учені виявили ще одну відмінність від сусідніх планет — в атмосфері Землі значно менше діоксиду вуглецю.

За словами вчених, єдиний процес, який може видалити таку кількість вуглецю з атмосфери, — це сильний колообіг води, а отже, мають існувати океани з рідкої води на поверхні планети.

планетаFullscreen
Учені вважають, що якщо в атмосфері планети земної групи (це кам’янистий світ, схожий на Землю) значно менше діоксиду вуглецю (відомий як вуглекислий газ) порівняно з іншими планетами в тій самій зоряній системі, це може вказувати на наявність на поверхні планети рідкої води та навіть позаземного життя…
Фото: The Conversation

За сотні мільйонів років океани на Землі поглинули стільки ж діоксиду вуглецю, скільки зараз можна знайти в атмосфері Венери. Тобто величезну кількість. Таким чином в атмосфері Землі стало набагато менше діоксиду вуглецю, ніж у сусідніх планет. Це дало змогу зробити клімат більш помірним і призвело до того, що Земля стала населеним світом.

Науковці дійшли висновку, що якщо знайти таку саму малу кількість діоксиду вуглецю порівняно з сусідами в атмосфері інших планет, то це може бути ознакою того, що на поверхні такого світу є рідка вода і навіть життя.

Для початку, як вважають учені, потрібно вивчити далекі планети, схожі на Землю, і з’ясувати, чи мають вони атмосферу. Щойно астрономи визначать, що на кількох планетах у далекій зоряній системі є атмосфера, можна перейти до вимірювання рівня діоксиду вуглецю.

Але придатні для життя умови не обов’язково означають, що планета є населеним світом. Щоб дізнатися, чи може там бути життя, вчені пропонують шукати в атмосфері планети озон.

Коли рослини і деякі мікроби на Землі поглинають діоксид вуглецю, то виділяють кисень, який вступає в реакцію з частинками сонячного світла і перетворюється на озон. А цю молекулу легше виявити, ніж кисень.

Автори дослідження вважають, що якщо на планеті є ознаки озону, а також занадто мало діоксиду вуглецю, порівняно із сусідніми планетами, то це, найімовірніше, населений світ. Вчені вважають, що з’ясувати, чи є планета населеною, можна за допомогою космічного телескопа Вебб або майбутніх потужніших обсерваторій.

Фокус

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *