ЗНАЙДЕНО ЧЕРГОВІ ДОКАЗИ МОЖЛИВОСТІ ЖИТТЯ НА ОДНОМУ ІЗ СУПУТНИКІВ САТУРНА

Вчені продовжують знаходити нові факти серед інформації, зібраної місією “Кассіні”, яка завершилася шість років тому.

Черговий аналіз даних, зібраних апаратом NASA “Кассіні”, що обертався навколо Сатурна та його супутників з 2004 по 2017 рік, виявив нові докази того, що місяць Енцелад є придатним для життя океанічним світом, передає CNN.

Енцелад привернув увагу вчених у 2005 році, коли вони помітили, як крижані зерна та водяна пара піднімаються через тріщини у крижаній оболонці місяця та викидаються дуже високо над твердою поверхнею. Космічний апарат пролетів через ці шлейфи та взяв їх на аналіз. Отримані дані вказують на наявність у них органічних сполук, деякі з яких є ключовими для життя.

Серед сполук виявлено молекулу ціаністого водню, яка токсична для людини, але вкрай важлива для процесів, що сприяють зародженню життя. Також команда знайшла ознаки наявності органічних сполук, які є джерелом хімічної енергії, яка потенційно може бути використана як потужне паливо для будь-якої форми життя.

“Наша робота надає додаткові докази того, що на Енцеладі є деякі з найважливіших молекул як для створення будівельних блоків життя, так і для підтримки цього життя за допомогою метаболічних реакцій”, – сказав провідний автор дослідження Джона Пітер, докторант біофізики Гарвардського університету.

За словами Пітера, нове дослідження дає вченим хімічні креслення, які можна перевірити у лабораторних умовах.

Раніше в шлейфах Енцеладу були виявлені молекули вуглекислого газу, метану, молекулярного водню, води та аміаку, що відображають склад океану під крижаним панцирем. Поєднання цих елементів дозволило припустити, що на Енцеладі може відбуватися метаногенез. Вчені припускають, що метаногенез міг відбуватися і на ранній Землі, сприяючи зародженню життя. Також цього року вчені виявили на Енцеладі фосфати.

Нове дослідження вказує на те, що в океані Енцеладу діють більш різноманітні та потужні хімічні джерела енергії. Крім ціаністого водню, в аналізі були виявлені такі органічні сполуки як ацетилен, пропілен і етан, а також сліди спирту метанолу та молекулярного кисню, що говорить про існування більш ніж одного способу підтримання життя в океанічному світі.

Дзеркало тижня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *