«Паралельні» людства могли зникнути через зміни клімату

Італійські вчені провели моделювання змін клімату в минулому і прийшли до висновку, що вони могли призвести до зникнення різних видів Homo.

«Паралельні» людства могли зникнути через зміни клімату. / © amp.akcenty.com.ua

Дослідження опубліковано в журналі One Earth. Як відомо, сучасні люди – Homo sapiens – були не єдиними представниками роду людей (Homo), що мешкали на нашій планеті.

Проте інші гілки людства вимерли, хоча деякі встигли зробити внесок в сучасний генофонд (наприклад, неандертальці і денисовці). Причини їх зникнення далеко не однозначні й, ймовірно, включають багато факторів.

Одним з ключових, на думку вчених з Неаполітанського університету імені Фрідріха II (Італія), була зміна клімату. За словами Паускуале Райа, одного з авторів дослідження, паралельні гілки людства (в тому числі ті, нащадками яких є сучасні люди, наприклад Homo habilis, Homo ergaster, Homo erectus і інші) в першу чергу не впоралися саме з похолоданням і тому зникли.

При цьому ті ж неандертальці, відповідно до сучасних наукових поглядів, були, швидше за все, не дурніші від сапієнсів (хіба що, можливо, менш креативними та творчими) – їм просто не пощастило.

Вони також виготовляли складні знаряддя праці, використовували вогонь і могли спілкуватися за допомогою членороздільної мови. Крім того, вони були адаптовані до холодного клімату більше, ніж наші безпосередні предки.

Тим часом згідно з моделюванням вчених з Італії, їх разом з іншими «підкосили» саме зміни погодних умов.

Дослідники використовували емулятор клімату з високою роздільною здатністю, який здатний показати коливання температури, кількість опадів та інші параметри за останні п’ять мільйонів років.

Також вчені проаналізували велику базу скам’янілостей, яка охоплювала 2754 археологічних артефакти. Фахівці поставили собі за мету зрозуміти, як різні види роду Homo реагували на зміни клімату.

В результаті вдалося встановити, що Homo erectus, Homo heidelbergensis, а також неандертальці перед зникненням втратили значну частину своєї кліматичної ніші без скорочення територіального ареалу – найбільш суворим клімат був якраз напередодні остаточного вимирання того або іншого виду людей.

А у випадку з неандертальцями справа, ймовірно, ускладнилася і конкуренцією з сапієнсами. Вчені вважають, що подібні висновки – привід задуматися над антропогенним впливом змін клімату в наші дні

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *