Bloomberg: Зеленський заявив, що постачання снарядів в Україну сповільнилося через війну між Ізраїлем і ХАМАС

Війна на Близькому Сході викликає замовлення снарядів, які потрібні Києву.

“Наші постачання скоротилися”, – Зеленський заявив журналістам

Президент України Володимир Зеленський заявив, що зміщення фокуса на війну між Ізраїлем і ХАМАС сповільнило постачання артилерійських снарядів до Києва, що підриває військові зусилля, оскільки контрнаступ проти Росії зайшов у глухий кут.

За словами президента, бойовики на Близькому Сході потребують 155-міліметрових снарядів, які є ключовим компонентом постачання зброї, необхідної Україні для відсічі російському вторгненню. Раптовий попит з’явився в чутливий момент, коли Європейський Союз сигналізує, що навряд чи виконає обіцянку доставити мільйон артилерійських снарядів до березня.

“Наші запаси скоротилися, — сказав Зеленський групі журналістів у своєму офісі в Києві в четвер. “Це життя — і це нормально, оскільки всі борються за виживання, і ми також повинні захищати себе”.

Початок конфлікту на Близькому Сході поставив під сумнів здатність союзників залишатися зосередженими на підтримці України, де багатомісячний контрнаступ не приніс значного прогресу у поверненні окупованої території. На 21-му місяці конфлікту, що триває вже 21-й місяць, на понівечену війною країну насуваються крижані морози.

Зеленський провів тиждень, запевняючи союзників, що його військові готуються до боротьби взимку. Цього тижня делегація з Києва відвідала Вашингтон, де законодавці Палати представників ухвалили законопроєкт про фінансування, який не включає допомогу Україні, попри опір республіканських законодавців.

“Зараз я зосереджений на отриманні допомоги від Заходу”, – сказав Зеленський. Їхній “фокус зміщується через Близький Схід — і з інших причин. Без підтримки ми будемо рухатися назад”.

Росія прагне хаосу

Влада США сигналізувала, що постачання зриваються, посилаючись на затримки з фінансуванням. Цього місяця Пентагон заявив, що зменшення фінансування означає обмеження потоків військової допомоги Києву. Адміністрація президента Джо Байдена закликала Конгрес вийти з глухого кута і схвалити запит на виділення Україні 61,4 млрд доларів.

Байден і лідери ЄС пообіцяли продовжувати свою підтримку, постачаючи зброю і надаючи фінансову допомогу. Але кампанія проти російських військ, яка розпочалася влітку з надією розбити понад 400 000 російських військових на українській території, не принесла значного прогресу.

Український лідер заявив, що Москва також прагне посіяти розкол в українському суспільстві, створюючи “хаос” всередині країни й, зрештою, усунути президента.

“Наша розвідка має інформацію, яка також надійшла від наших партнерів”, – сказав Зеленський, описуючи план дезінформації, відомий всередині країни як “Майдан 3”, посилаючись на центральну площу в Києві, яка була центром повстань у 2004 та 2014 роках. Останній зіграв свою роль у поваленні підтримуваного Росією президента Віктора Януковича.

Bloomberg

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *