Politico: Україна сподівається уникнути економічного краху, якщо не отримає західну фінансову допомогу

Київ змушений з болем спостерігати, як США та ЄС сперечаються про новий фінансовий рятувальний круг.

КИЇВ — Українці не можуть змиритися з думкою про те, що станеться, якщо вони не отримають допомогу, яку лідери ЄС пообіцяли схвалити цього тижня.

Глави європейських урядів мають проголосувати за виділення Києву 50 мільярдів євро допомоги 1 лютого. Без цієї допомоги, а також аналогічної суми від США, експерти кажуть, що Україна не зможе довго воювати з Росією або підтримувати те, що залишилося від її понівеченої економіки.

Наразі ми навіть не розглядаємо варіант неотримання цієї допомоги, — заявив в інтерв’ю POLITICO Данило Гетманцев, голова комітету з питань фінансів і податків українського парламенту. “Для нас це критично важливо, тому що від цього залежить своєчасність і повнота невійськових витрат“.

Наразі Київ використовує кошти, які може зібрати всередині країни, для розвитку власної збройової промисловості, виплати зарплат солдатам та іншим силовикам, а також для захисту пенсіонерів і внутрішньо переміщених осіб. Західні кредити й гранти покривають витрати на закупівлю й обслуговування іноземних озброєнь, а також основні соціальні витрати, такі як зарплати державним службовцям, медичним і освітнім працівникам. Цього року уряд планує отримати 37 мільярдів доларів фінансової допомоги, що майже повністю покриє дефіцит бюджету, який оцінюється в 39 мільярдів доларів.

За підрахунками Центру економічної стратегії в Києві, з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року західні донори надали близько 73,6 мільярда доларів фінансової допомоги. Через Міжнародний валютний фонд вони очікують надати загалом 122 мільярди доларів у період 2023-2027 років.

Але в останні місяці потік західних грошей сповільнився до струмочка, оскільки конфлікт на Близькому Сході, початок року виборів у США та економічний спад відсунули найбільшу війну в Європі за останні 80 років з порядку денного новин. Цього місяця Україна не отримала жодної офіційної фінансової допомоги.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо опираються наданню будь-якої допомоги Україні з бюджету ЄС, стверджуючи, що фінансування має бути розділене на чотири транші, кожен з яких може бути заблокований у будь-який час. На Орбана, зокрема, зараз чиниться посилений тиск, щоб він припинив свій опір.

Тим часом у США фінансова допомога Україні стала заручником боротьби між республіканцями та демократами за прикордонну політику. Попри підтримку президента Джо Байдена, спікер Палати представників Майк Джонсон вимагає від Білого дому пояснити свою кінцеву мету в Україні перед голосуванням щодо нової допомоги Києву.

І поки у Вашингтоні та Брюсселі точаться суперечки, Київ мовчки затамувавши подих, сподівається, що це не зашкодить його шансам на отримання критично важливої підтримки.

Суть війни — нескінченні гроші

Не всі чиновники налаштовані так само песимістично, як Гетманцев. Країна накопичила понад 40 мільярдів доларів валютних резервів і може вказувати на поліпшення у збиранні податків і в її здатності залучати гроші за рахунок внутрішніх запозичень.

“Україна зможе підтримувати себе протягом певного часу за рахунок власних внутрішніх ресурсів, сказав голова Національного банку Андрій Пишний в інтерв’ю виданню POLITICO. “Хоча ризики для регулярності та своєчасності надходження міжнародної допомоги матеріалізувалися, ми залишаємося оптимістами”.

Але сувора реальність, за словами Марії Репко, заступника директора Київського центру економічної стратегії, полягає в тому, що неможливо покрити невійськову половину державних витрат за рахунок внутрішніх джерел у країні, яка перебуває у стані війни, не в останню чергу тому, що Росія “відкусила” шматок України, який становив чверть її валового внутрішнього продукту.

За перший рік війни ВВП впав на 28%, а минулого року відновився лише на мізерні 5%, навіть з урахуванням притоку іноземної допомоги, еквівалентної 20% ВВП.

“Якщо у 2023 році ми обговорювали інші ризики, такі як зменшення експорту через закриття Чорного моря та ризики, пов’язані з російським наступом, то зараз всі аналітики сходяться на думці, що найбільший ризик цього року — це неотримання допомоги“, – сказав Репко, додавши, що в Києві знову почали обговорювати питання “що, якщо?”.

За словами Репка, без допомоги й з закритими міжнародними кредитними ринками єдиним способом для Києва продовжувати виконувати свої внутрішні зобов’язання буде друкувати гроші.

СПОДІВАЄТЬСЯ НА ДОПОМОГУ
З початку війни ЄС був основним зовнішнім джерелом фінансування державного бюджету України, надавши 27,5 мільярдів доларів у вигляді позик і грантів, або 37 відсотків загального фінансування.

Зовнішня підтримка надавалася Україні в період з 24 лютого 2022 року по 30 грудня 2023 року.

Politico

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *