Робот з ШІ створив каталізатор для отримання кисню на Марсі: люди витратили б на це 2000 років

У Китаї створили робота-хіміка, оснащеного штучним інтелектом, який самостійно розробив каталізатор виробництва кисню з мінералів, знайдених у марсіанських метеоритах. Таку ж процедуру можна буде використати для забезпечення киснем астронавтів на Марсі.

Про винахід йдеться у дослідженні, яке опубліковано у журналі Nature Synthesis. Така технологія може стати справжнім проривом для дослідження червоної планети, оскільки надсилати матеріали до майбутньої марсіанської колонії космічними кораблями було б надзвичайно дорого.

Один з авторів дослідження І Ло з Китайського науково-технічного університету разом із колегами створили повністю автоматизованого робота-хіміка, який за допомогою потужного лазера проаналізував хімічний склад п’яти марсіанських метеоритів, знайдених на Землі. Під час аналізу він виявив шість елементів у значних кількостях: залізо, нікель, кальцій, магній, алюміній та марганець.

Усі ці елементи є й на Землі, але ми не використовуємо їх для отримання кисню просто тому, що маємо кращі варіанти.

“Ці шість елементів не найкраще підходять для такого типу каталізаторів, і це обмежує їхню продуктивність, але це те, що є на Марсі”, – пояснив Ло.

За його словами, існує понад 3,7 мільйона різних комбінацій марсіанських елементів. Якби вчені перевіряли їх власноруч, аби зрозуміти, який краще спрацює для виробництва кисню, на це, за словами Ло, могло б піти понад 2000 років, “якби кожен раунд тестування займав близько 5 годин”.

Але робот використав штучний інтелект, який визначив, яка саме комбінація елементів буде найкращим каталізатором для виробництва кисню. Потім він виготовив і протестував понад 200 каталізаторів, використовуючи в якості сировини соляний розчин та вуглекислий газ. На усе дослідження в робота пішло лише 2 місяці.

ШІ-хімік досягнув своїх результатів, аналізуючи склад марсіанських руд за допомогою лазерів замість очей, надсилаючи отримані дані до свого “мозку” для обробки. ШІ вдалося створити робочу модель каталізатора, яка може стабільно виробляти кисень без будь-якої видимої деградації при температурі Марса -37 градусів.

Зо словами дослідників, лише 15 годин сонячного опромінення необхідні для створення достатньої концентрації кисню, необхідної для виживання людини.

“У майбутньому люди зможуть створити кисневу фабрику на Марсі за допомогою робота-хіміка. Ця проривна технологія наближає нас на крок до здійснення нашої мрії про життя на Марсі”, – переконані дослідники.

Obozrevatel

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *