Кіно на Закарпатті (фото)

Закарпатська туристична організація разом з ГО «Культура Екологія Туризм» оголосили 2023-й роком кінотуризму в області. Упродовж року туризмознавці краю знайомили аудиторію з кінострічками, які знімалися на території Закарпаття та «підсвічували» локації, на які варто звернути увагу усім поціновувачам кіно. У цій публікації розповідаємо про ТОП-7 знімальних майданчиків відомих фільмів на території регіону.

«ВІЙНА І МИР» (Мукачівський район)

Фільм «Війна і мир» 1967 року – один з найдорожчих в історії кіно. Він отримав Оскара і світову славу – чого тільки варті кадри палаючої москви!

Знімання на території Закарпаття тривали пів року – з грудня 1962-го по травень 1963 року. Під час знімання в нашій області було залучено 150 вагонів обладнання, використано 23 тони вибухівки, 40 тисяч літрів гасу, проведено понад 12 тисяч повітряних вибухів, пошиті 35 тисяч костюмів.

Локації для туристів:

  • село Куштановиця, Мукачівського району. Тут було відзнято Шенграбенську битву
  • село Верхній Коропець, Мукачівського району. Знімання військових поруч з римо-католицьким костьолом
  • околиці Сваляви. Тут відзнято битву під Аустерліцом

Окрім цих локацій, в Закарпатській області було знято ще 231 сцену, знімання яких спочатку планувалася в інших місцях. До знімання залучали й жителів з навколишніх сіл, і справжніх солдатів берегівського та мукачівського полків.

«СІМНАДЦЯТЬ МИТТЄВОСТЕЙ ВЕСНИ»
(Палац Шенборнів, Свалява)

Культовий телесеріал про радянського розвідника Штірліца побачив світ у 1973 році. Місцями знімання кінострічки стали Москва, Рига, Берлін, Тбілісі і… Закарпаття. Саме тут, поблизу Сваляви, пастор Шлаг «переходив кордон» на лижах.

Локації для туристів:

  • гірський масив Синяк, який «долав» Шлаг, щоб виконати завдання Штірліца
  • Палац Шенборнів, де також знімали один з епізодів серіалу.
«ТАБІР ЙДЕ В НЕБО» (Виноградів)

Легендарна стрічка молдовського кінорежисера Еміля Лотяну, знята у 1975 році. За рік фільм-трагедію про кохання двох циган Лойка та Радди переглянули майже 65 мільйонів людей, а права на його показ закупили 112 країн світу.

Закарпатці майже напевно впізнають на кадрах фільму знайомі краєвиди, а гостям області пропонуємо їх записати, щоб потім там «зачекінитися».

Локації для туристів:

  • Римо-католицька церква у Виноградові, руїни Виноградівського замку, краєвиди на Чорну гору
  • Синевирський перевал з панорамним виглядом на хребет Боржава.

«ІВАН СИЛА» (Хустський район)

Український дитячий художній фільм, відзнятий у 2013 році за книгою закарпатського письменника Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу».

Знімання кінострічки проходили у Києві, Чернівцях, Кам’янці-Подільському і в рідному селі головного героя – Білках на Закарпатті.

Локації для туристів:

  • Село Білки, Хустського району – автобусна зупинка і вузькоколійка
  • Село Імстичево, Хустського району – будинок Івана Фірцака (Івана Сили).
«МЕЖА» (Ужгород, Перечин)

Українсько-словацька стрічка про контрабанду на кордоні між Україною та Словаччиною побачила світ у 2017 році.

Одну з головних ролей зіграла акторка з Ужгорода Римма Зюбіна, а саундтреком фільму стала відома народна пісня «Гей, соколи», яку переспівав популярний словацький гурт IMT Smile.

Фільм, що став найкасовішим в історії словацького кіно, знімали й на Закарпатті.

Локації для туристів:

  • Ужгород – греко-католицький кафедральний собор та піщаний кар’єр
  • Перечин – центр міста, стадіон, вокзал
  • Ужоцький перевал
«ХОЛОДНА КРОВ» (Озеро Синевир)

Британський психологічний трилер з Жаном Рено у головній ролі вийшов у прокат у 2019 році. Культовий актор знову грає роль кілера, а події стрічки розгортаються на березі озера у гірській місцевості, на уявному кордоні між Канадою та США.

Насправді  головною локацією фільму став будинок на озері Синевир, який спеціально звели (а після знімання прибрали) декоратори стрічки. Загалом знімання в Карпатах тривали майже два тижні. Відзнятий тут матеріал становитиме близько 30 хвилин від загальної тривалості фільму.

Локація для туристів:

  • Найбільше озеро Українських Карпат – Синевир, розташоване на території однойменного нацпарку в Хустському районі Закарпатської області.
«ДОВБУШ» (Свидовець, Рахівський район)

Один з найдорожчих українських фільмів – історичний екшн про життя ватажка опришків Олекси Довбуша – вийшов у прокат цього року у День Незалежності України.

Знімання фільму проходили в Карпатах, Тернопільський області та Києві. На Закарпатті знімальним майданчиком кінострічки «Довбуш» став Свидовецький хребет.

Локації для туристів:

  • Полонина Вурда – тут для знімання фільму збудували гуцульську сироварню.
  • Озеро Герешаска – декоратори «Довбуша» і тут розмістили гуцульські споруди. Також до знімання залучили місцевих вівчарів.

До речі, фахівці Туристично-інформаційного центру Рахівського району вже організовують екскурсії місцями знімання топової кінострічки українського кінематографа.

Вдалим завершенням року кінотуризму на Закарпатті став IV Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль, що пройшов в Ужгороді з 21 по 24 вересня 2023 року. Журі обирало переможців з-посеред 36 фільмів з України, Польщі, Німеччини, Словаччини, США, Ісландії, Нідерландів, Болгарії, Іспанії, Великої Британії.

Цьогоріч у фокусі фестивалю було документальне кіно. Головний приз у номінації «Найкращий документальний повнометражний фільм» отримала робота ужгородця Масима Мельника «Три жінки», відзнята у закарпатському селі Стужиця – поруч з кордоном між Україною, Словаччиною та Польщею.

Стаття підготовлена на замовлення Управління туризму та курортів Закарпатської ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *