У місті Мукачеві відкрили меморіальний будинок-музей засновника Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі

Розташований він під знаменитим Мукачівським замком “Паланок” на вулиці Ерделі, 22. Відкриття приурочили до дня пам’яті художника – він помер 19 вересня 1955 року. Це – батьківський будинок Ерделі, тут він жив з 6 років. Тут також була його майстерня. Є кілька відомих картин Ерделі, де зображена і ця майстерня, і дім, і замок “Паланок”, мальований з цієї локації.
“Для Мукачева це велика подія. Ім’я Ерделі настільки відоме, що про нього не треба багато розказувати: є Закарпатська художня школа, яку він створив, є художники, яких Ерделі вчив, як Володимир Микита, який досі працює в Ужгороді. То ж ми хотіли створити тут не просто музей, а мистецький культурний хаб.” – каже художник, доцент Закарпатської академії мистецтв Аттіла Копріва, якому належить ідея меморіального будинку-музею Ерделі.
Зі слів Копріви, це була справа не одного року – реконструювати викуплений батьківський будинок Ерделі почали минулого року. Щоб відтворити автентику, зокрема, майстерні, дивилися на картини Ерделі, де зображена майстерня в цьому дворі. Відтак, у будинку відтворений дизайн часів першої половини- середини ХХ століття з речами та меблями, є фото, документи, ранні малюнки Ерделі. Також – багато репродукцій його знаменитих картин.
“Ерделі майже щонеділі їздив до батьків, вони тут обідали, а потім він мав можливість попрацювати. Відома картина “Мукачівський замок”, ми визначили, що її Ерделі малював з двору сусідів – там краща проєкція” – каже Копріва.
Також меморіальний будинок-музей Ерделі в Мукачеві з літа 2022 року став прихистком для родин переселенців. Зокрема, в одній із гостьових кімнат тут проживає родина Олександра Жильцова з Києва. Художник створив тут серію робіт.
Ось вам кілька фото із відкриття музею Ерделі в Мукачеві, дуже раджу відвідати, як матимете нагоду!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *