Валерій Залужний розповів The Economist про новий етап війни в Україні: головне

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний написав колонку та дав інтерв’ю журналу The Economist. Залужний не часто спілкується зі ЗМІ, його останнє інтерв’ю для західного видання було ще влітку, тому кожна така публікація викликає резонанс в Україні, Заході та росії. У свіжому матеріалі він констатував, що війна в Україні переходить у небезпечний позиційний етап і розповів, як цього можна уникнути. Fenixslovo.com зібрало головне тези.

Про ситуацію на полі бою

В силу багатьох суб’єктивних та об’єктивних причин війна на нинішньому етапі переходить у позиційну форму, вихід з якої дуже складний. Це вигідно росії, оскільки дасть їй можливість відновити та наростити свою військову міць.

«Найбільший ризик позиційної війни на виснаження полягає в тому, що вона може затягнутися на роки та втомити українську державу», — каже Валерій Залужний.

Нинішня ситуація на фронті, пише Залужний, нагадує Першу світову війну: «Ми досягли рівня розвитку технологій, який ставить нас у глухий кут. Глибокого та красивого прориву, швидше за все, не буде».

Щоб вийти з глухого кута потрібен «величезний технологічний стрибок». Як приклад Залужний наводить винахід пороху китайцями.

Про те, як вибратися з «пастки» позиційної війни

«Позиційна війна – це тривала війна, яка несе величезні ризики для Збройних сил України та її держави», – заявив Залужний.

Щоб її уникнути Україні потрібно:

  • перевага у повітрі
  • значно покращені можливості радіоелектронної боротьби та протибатарейної боротьби
  • нові технології розмінування
  • здатність мобілізувати та навчати більше резервів
  • сучасне командування та управління
  • раціоналізація логістики

Про перевагу росії у повітрі

Залужний підкреслює, що авіація є найважливішою для уникнення позиційної війни – контроль над небом необхідний для великомасштабних наземних операцій.

За словами головнокомандувача, на початку повномасштабної війни ЗСУ мали 120 бойових літаків, з яких лише третину можна було використовувати.

Росія з початку війни втратила кількість літаків, що приблизно відповідає чисельності авіації однієї повітряної армії, гелікоптерів — близько 13 полків армійської авіації. Втрати засобів ППО перевищують 550 одиниць.

Однак, до кінця року росія може збільшити чисельність літаків шляхом будівництва нових ескадрилей ударної авіації.

Про масштаби російських мінних загороджень

За словами Залужного, сьогодні мінні загородження противника на особливо важливих напрямках мають високу густоту і досягають глибини 15-20 км.

На початку війни ЗСУ мали дуже обмежені можливості для подолання мінних загороджень, обладнання було застаріле. Допомога західних партнерів змінила ситуацію на краще, але навіть цього для розмінування об’єктивно не вистачає.

При цьому, наголошує головнокомандувач, ЗСУ не менш ефективно використовують мінні загородження: «Ця умова призводить до того, що наступальні дії обох сторін протікають зі значними труднощами та великими втратами у техніці та особовому складі».

Про РЕБ та контрбатарейну боротьбу

Ще один пріоритет для України – засоби радіоелектронної боротьби. За словами Залужного, це ключ до перемоги у війні дронів.

Росія зараз має перевагу в цій галузі: вона модернізувала свої сили, створивши новий рід військ та 60 нових типів техніки. Тоді як 65% засобів РЕБ України на початку війни були радянськими.

Україна створила безліч власних електронних систем захисту, але потрібний ширший доступ до електронної розвідки від наших союзників.

А ось у контрбатарейній боротьбі, заявив Залужний, Україна досягла паритету з росією: «Одразу після отримання західного ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ отримали значну перевагу та значні успіхи в контрбатарейній боротьбі… Нині нам вдалося досягти умовного паритету з кількісно переважаючою артилерією противника шляхом точності».

Про мобілізацію в Україні

Залужний констатував, що росія має втричі більший мобілізаційний людський ресурс, ніж Україна. Тому один із головних пріоритетів – нарощування наших резервів.

Серед проблем щодо резервів головнокомандувач назвав обмежені можливості підготовки на території України, обмежені можливості ротації військових, ухилення від мобілізації.

«Ми намагаємось виправити ці проблеми. Ми вводимо єдиний реєстр призовників, маємо розширити категорію громадян, які можуть бути призвані на навчання чи мобілізацію. Також ми вводимо «бойове стажування», яке передбачає розміщення мобілізованих та навчених кадрів у досвідчених стройових частинах для їхньої підготовки», – розповів Залужний.

Про Крим

Крим, на думку Залужного, залишається найуразливішим місцем путіна – це «стрижень його проєкту відновлення імперії».

Він також повідомив, що 30 жовтня Україна вперше вдарила по російських об’єктах в Криму американськими ракетами ATACMS.

Про помилку у власних розрахунках

Залужний заявив, що його припущення про те, що росію можна зупинити, знекровивши її війська, виявилося невірним: «Це була моя помилка. Росія втратила вбитими щонайменше 150 тисяч осіб. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну».

Але не в росії, «де життя коштує дешево і де орієнтиром для путіна є Перша та Друга світові війни, в яких росія втратила десятки мільйонів людей».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *