Біологи знайшли “інопланетне життя” в підземних печерах Австралії

В Університеті Маккуорі з’ясували, як мікроби виживають шляхом окислення аміаку.

Група австралійських учених з Університету Маккуорі в Сіднеї виявила незвичайну мікробну спільноту в підводних печерах Вібаббі, розташованих під рівниною Налларбор. Виявилося, що мікроорганізми зуміли пристосуватися до життя в повній темряві та створити екосистему, що нагадує інопланетне життя. Дослідження опубліковано на сайті наукової установи.

Мікробні колонії створили в заповнених водою гротах слизові завіси. Фахівці припустили, що організми виживають у темряві завдяки якимось незвичайним хімічним реакціям, але вони не знали, про які саме процеси може йтися.

Щоб знайти відсутню ланку, дослідники застосували нові інструменти, включно із секвенуванням ДНК і сканувальною електронною мікроскопією. Підхід дав змогу виявити в печерному слизу домінантну групу одноклітинних архей Thaumarchaeota.

Вчені з’ясували, що мікроби, які населяють печери Вібаббі, домоглися повної незалежності від сонячного світла та інших екосистем, навчившись окислювати аміак у солоній воді.

“Це ще раз доводить, що життя в темних куточках планети проявляється в багатьох дивних формах, багато з яких досі невідомі”, – зазначив автор дослідження, професор Іен Полсен.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *