Науковий прорив: встановлення сонячних електростанцій над водними каналами, допоможе зберегти запаси прісної води і дасть чисту енергію

Дослідники виявили, що крім забезпечення сонячної енергії, тінь від сонячних панелей запобігає випаровуванню, економлячи понад 250 мільярдів літрів води на рік

Виявляється, встановлення сонячних панелей над водними шляхами дає напрочуд потужну перевагу для самих каналів. Дослідники з Каліфорнійського університету в Санта-Крузі за допомогою моделювання оцінили економічну життєздатність будівництва мережі “сонячних каналів” у штаті Каліфорнія шляхом використання однієї з найбільших у світі систем водопостачання, що забезпечує понад 27 мільйонів громадян життєво важливою водою.

Нове дослідження може призвести до того, що канали Каліфорнії будуть обладнані сонячними батареями, що дасть змогу використовувати їх як джерела питної води і ферми з використанням поновлюваних джерел енергії. Ба більше, дослідження показують, що цей розвиток допоможе каналам заощадити величезну кількість води.

Дослідники виявили, що крім забезпечення сонячної енергії, тінь від сонячних панелей запобігає випаровуванню, заощаджуючи понад 63 мільярди галонів води на рік у штаті.

“Ми були здивовані значною економією на випаровуванні, яка, за нашими прогнозами, становитиме 82%”, – пояснила доктор Бренді МакКвін, провідний автор дослідження. “Така кількість води може мати велике значення в регіонах, де не вистачає води”.

Також тінь від сонячних панелей може зменшити ріст водних бур’янів, що призведе до зниження витрат на технічне обслуговування для операторів.

Звісно, сонячні батареї не запобігатимуть повному випаровуванню. Однак випаровування, яке відбувається, має додаткову перевагу — охолодження сонячних панелей над водним шляхом, що робить їх більш ефективними при перетворенні сонячного світла в електрику.

Але дослідження не підраховує, скільки енергії могла б генерувати така мережа, і не розраховує вартість будівництва такої великої інфраструктури.

Найближчий аналог сьогодні знаходиться в Гуджараті, Індія, де сонячні панелі, що покривають 750-метровий канал, коштували понад 18 мільйонів доларів.

У Сінгапурі, острівній державі, у якої мало можливостей для розширення, уряд почав встановлювати плавучі сонячні панелі в морі й в озерах, щоб заощадити цінний простір на суші для інших цілей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *