Земля має таємниче «серцебиття» кожні 27 мільйонів років

За останні 260 мільйонів років динозаври приходили і йшли, Пангея розділилася на континенти й острови, які ми бачимо сьогодні, а люди швидко й безповоротно змінили світ, у якому ми живемо. Але через усе це здається, що Земля стежить за часом. Дослідження давніх геологічних подій свідчать про те, що наша планета має повільне, рівномірне «серцебиття» геологічної активності приблизно кожні 27 мільйонів років.

Цей пульс згрупованих геологічних подій, включаючи вулканічну активність, масові вимирання, реорганізацію плит і підвищення рівня моря, є неймовірно повільним, це 27,5-мільйонний цикл катастрофічних припливів і відпливів. Але, на щастя для нас, дослідники вважають, що у нас є ще 20 мільйонів років до наступного «імпульсу».

«Багато геологів вважають, що геологічні події є випадковими з часом», — сказав Майкл Рампіно, геолог Нью-Йоркського університету та провідний автор дослідження, у заяві 2021 року. «Але наше дослідження надає статистичні докази загального циклу, припускаючи, що ці геологічні події корельовані, а не випадкові».

Команда провела аналіз 89 добре вивчених геологічних подій за останні 260 мільйонів років.

Як ви можете бачити з наведеного нижче графіка, деякі з тих часів були важкими – понад вісім таких подій, що змінили світ, групувалися разом протягом геологічно невеликих проміжків часу, утворюючи катастрофічний «пульс».

(Рампіно та ін., Geoscience Frontiers, 2021)

«Ці події включають часи морських і неморських вимирань, великі океанокисневі події, континентальні повені та виверження базальту, коливання рівня моря, глобальні імпульси внутрішньоплитного магматизму та часи змін у темпах поширення морського дна та реорганізації плит», команда написала у своїй статті.

«Наші результати свідчать про те, що глобальні геологічні події, як правило, пов’язані між собою і, здається, відбуваються імпульсами з основним циклом у ~27,5 мільйонів років».

Геологи вже давно досліджують потенційний цикл геологічних подій. Ще в 1920-х і 30-х роках вчені того часу припустили, що геологічний літопис мав 30-мільйонний цикл, тоді як у 1980-х і 90-х роках дослідники використовували найкращі датовані геологічні події того часу, щоб дати їм діапазон довжина між «імпульсами» від 26,2 до 30,6 мільйона років.

Тепер, здається, все в порядку – 27,5 мільйонів років – це те, що ми очікували. Дослідження, опубліковане наприкінці 2020 року тими ж авторами, припустило, що цей рубіж у 27,5 мільйона років також є часом, коли відбуваються масові вимирання.

«Ця стаття досить хороша, але насправді я вважаю, що кращою статтею про це явище була [стаття 2018 року] Мюллера і Дуткевича», — сказав ScienceAlert тектонічний геолог Алан Коллінз з Університету Аделаїди, який не брав участі в цьому дослідженні. у 2021 році.

Ця стаття 2018 року, написана двома дослідниками з Сіднейського університету, розглядала вуглецевий цикл Землі та тектоніку плит, а також дійшла висновку, що цей цикл становить приблизно 26 мільйонів років. Коллінз пояснив, що в цьому останньому дослідженні багато подій, які досліджувала команда, є причинно-наслідковими – це означає, що одна безпосередньо спричиняє іншу, отже, деякі з 89 подій пов’язані між собою: наприклад, безкислородні події, що викликають вимирання моря.

«Зважаючи на це, — додав він, — ця циклічність у 26-30 мільйонів років справді здається реальною та протягом більш тривалого періоду часу – також незрозуміло, що є її основною причиною!»

Інші дослідження Рампіно та його команди припускають, що причиною можуть бути зіткнення з кометами, а один космічний дослідник навіть припускає, що винна дев’ята планета. Але якщо Земля справді має геологічне «серцебиття», це може бути через щось ближче до дому.

«Ці циклічні імпульси тектоніки та зміни клімату можуть бути результатом геофізичних процесів, пов’язаних з динамікою тектоніки плит і мантійних плюмів, або, альтернативно, можуть відбуватися внаслідок астрономічних циклів, пов’язаних із рухом Землі в Сонячній системі та Галактиці». команда написала у своєму дослідженні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *