Які бувають сорти кави, чим вони відрізняються

Навіть серед шанувальників кави є люди, які не знають, у чому відмінності сортів цього напою і як визначити, звідки привезли ароматні зерна.

Кава — це ароматний і підбадьорливий напій, який люблять багато людей в усьому світі. Але не всі знають, що існує безліч видів і сортів кави, які відрізняються на смак, ароматом, міцністю і способом приготування.

Види кави за типом дерев і плодів

Кавові дерева належать до сімейства маревих і ростуть у тропічному та субтропічному кліматі. З плодів цих дерев отримують кавові зерна, які обсмажують і подрібнюють для приготування напою. Існує близько 100 видів кавових дерев, але найпоширенішими й найціннішими є три з них:

арабіка (Coffea arabica) – найпопулярніший і найякісніший вид кави, який становить близько 70% світового виробництва. Арабіка має яскравий, складний і багатогранний аромат, м’який і солодкуватий смак із легкою кислинкою. Містить близько 1-2% кофеїну. Арабіка вирощується у високогірних районах Південної та Центральної Америки, Африки та Азії;

робуста (Coffea canephora) – міцніший і дешевший вид кави, який займає близько 25% світового ринку. Робуста має гіркий, терпкий і землистий смак, менш насичений аромат. Містить близько 2-4% кофеїну. Робуста вирощується в низинних районах Африки, Азії та Бразилії;

ліберика (Coffea liberica) – рідкісний і екзотичний вид кави, який становить близько 5% світового обсягу. Ліберика має сильний і пряний аромат, слабкий і водянистий смак. Містить близько 1-2% кофеїну. Ліберіка вирощується в Західній Африці, Індонезії та Філіппінах.

Сорти кави за походженням і характеристиками

Залежно від країни або регіону походження, висоти зростання, клімату, ґрунту, обробки та обсмажування кавові зерна отримують різні назви та характеристики. Існує кілька сотень сортів кави, але ми перерахуємо лише деякі з найвідоміших і найпопулярніших.

Колумбія (Colombia) – один із найбільших виробників арабіки у світі. Колумбійська кава вирізняється багатим ароматом з нотами какао, горіхів і фруктів, збалансованим смаком з помірною кислинкою і солодкістю. Найвідоміші сорти – Супремо (Supremo), Ексельсо (Excelso) і Медельїн (Medellin).

Бразилія (Brazil) – найбільший у світі експортер кави, який виробляє як арабіку, так і робусту. Бразильська кава має м’який і солодкий смак з низькою кислотністю, аромат з відтінками шоколаду, карамелі та горіхів. Найвідоміші сорти — Сантос (Santos), Бурбон (Bourbon) і Мокка (Mocha).

Ефіопія (Ethiopia) – батьківщина кави, де вона росте в дикому вигляді. Ефіопська кава має насичений і складний смак із високою кислотністю, фруктовим або квітковим ароматом. Найвідоміші сорти – Іргачіф (Yirgacheffe), Сідамо (Sidamo) і Харар (Harar).

Індонезія (Indonesia) – один із найбільших виробників робусти у світі. Індонезійська кава має терпкий і гіркий смак із низькою кислотністю, димний або землистий аромат. Найвідоміші сорти — Суматра (Sumatra), Ява (Java) і Сулавесі (Sulawesi).

Кенія (Kenya) – країна, яка славиться високою якістю своєї арабіки. Кенійська кава має яскравий і насичений смак з високою кислотністю, фруктовим або ягідним ароматом. Найвідоміші сорти — АА (AA), АВ (AB) і Руіру (Ruiru).

Способи приготування кави

Кава — один із найпопулярніших напоїв у світі, який можна приготувати різними способами. Залежно від типу кавової машини, сорту кави та особистих уподобань, кожен може знайти свій ідеальний варіант.

Найпоширеніші способи приготування кави

Розчинна кава. Це найпростіший і найшвидший спосіб, який не потребує спеціального обладнання. Просто потрібно залити гарячою водою потрібну кількість порошку і перемішати. Розчинна кава зазвичай має слабший аромат і смак, ніж натуральна, але зате економить час і гроші.

Кава в турці. Це традиційний спосіб приготування кави в країнах Сходу, який дає насичений і густий напій. Для цього потрібен спеціальний посуд — турка або джезва, яка має вузьке горлечко і широке дно. У турку кладуть дрібно помелену каву, цукор за бажанням і заливають холодною водою. Потім ставлять турку на вогонь і доводять до кипіння, при цьому кілька разів знімаючи з вогню, щоб не дати каві википіти. Коли кава підніметься до верху турки, її можна налити в чашки, залишивши невеликий осад на дні.

Кава у френч-пресі. Це зручний і практичний спосіб приготування кави, який дає змогу контролювати міцність і насиченість напою. Для цього потрібен спеціальний посуд — френч-прес або прес кавник, що складається зі скляного або металевого циліндра з кришкою і поршнем з металевою сіткою. У френч-прес кладуть середньо помелену каву і заливають гарячою водою. Потім залишають каву заварюватися на 3-5 хвилин, після чого опускають поршень і відокремлюють кавову гущу від рідини. Каву можна налити в чашки або залишити у френч-пресі для підігріву.

Кава в еспресо-машині. Це професійний спосіб приготування кави, який потребує спеціального обладнання та навичок. Еспресо-машина працює під високим тиском і пропускає гарячу воду через тонко помелену каву, отримуючи сильний і ароматний напій зі щільною пінкою. Еспресо можна пити як самостійно, так і використовувати як основу для інших кавових напоїв, як-от капучино, лате, мокко тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *