NASA опублікувала знімки місця падіння російської “Луни”

Американська космічна агенція опублікувала знімки місця на Місяці, де, ймовірно, розбилася російська космічна станція “Луна-25”: там помітно новий кратер.

20 серпня корпорація “Роскосмос” повідомила, що російська станція “Луна-25” зіткнулася з Місяцем і перестала існувати. Причина – “позаштатна ситуація”.

21 серпня Роскосмос опублікував оцінку місця падіння апарату.

22 серпня команда LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera) і команда LRO Mission Operations змогли розробити й відправити команди космічному апарату LRO, щоб зробити знімки місця падіння.

24 серпня знімки було зроблено.

Команда LROC порівняла знімки, зроблені до зіткнення, і послідовність знімків, зроблених після нього, і виявила невеликий новий кратер.

 

Новий кратер на Місяці: ймовірно, там розбилася російська станція “Луна-25”
NASA

До цього цю ділянку востаннє фотографували в червні 2022 року. Отже, кратер утворився десь після цієї дати.

Оскільки цей новий кратер розташований близько до передбачуваної точки зіткнення з “Луною 25”, команда LRO схиляється до того, що він виник внаслідок провалу російської місії, а не від природного чинника.

Збільшене в 4 рази зображення місця падіння Луни-25 з LRO

Збільшене в 4 рази зображення місця падіння Луни-25 з LRO
NASA

Новий кратер має діаметр близько 10 метрів і розташований на 57,865 градуса південної широти й 61,360 градусів східної довготи на висоті близько мінус 360 метрів.

Точка зіткнення була на крутому (понад 20 градусів) внутрішньому краю кратера Понтекулан G, приблизно за 400 кілометрів від запланованої точки приземлення “Луни 25” на 69,545 градуса південної широти, 43,544 градуса східної довготи.

NASA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *