Ознаки життя в космосі: Вчені схвильовані новими даними телескопа Webb

На далекій планеті виявлено газ, який на Землі удосталь виділяють живі істоти. При цьому він в атмосфері зберігається недовго, тож для його виявлення десь у глибинах Всесвіту у нього має бути постійне джерело.

Астрономи спрямували озброєні погляди на сузір’я Орла: там за 162 світлових роки від нас (за космічними мірками недалеко) є скромна зірочка, набагато менша за наше Сонце, — помаранчевий карлик WASP-80. І близько десяти років тому з’ясувалося, що принаймні одна планета у нього є.

Планета ця являє собою, загалом-то, Юпітер: за розміром практично така сама. Тобто це газовий гігант, у якого важко зрозуміти, де закінчується атмосфера і починається тіло планети, все плавно переходить одне в інше.

Знаходиться цей Юпітер надзвичайно близько до свого маленького сонця: разів у десять ближче, ніж Меркурій до нашого. Усього за три дні встигає зробити навколо зірки повний оберт. Треба думати, через це вона перебуває в так званому приливному захопленні. Це означає, що вона весь час повернута до зірки одним боком, як Місяць до Землі. Тоді у неї на одному боці вічний день, а на іншому – нескінченна ніч.

Так ось, знаменита космічна обсерваторія James Webb, яка працює за півтора мільйона кілометрів від Землі, виявила в атмосфері цієї далекої планети метан за спектром світла, що йде від неї. Кожна речовина світиться по-своєму. І щоразу, коли телескопи таким чином показують метан, ученим стає особливо цікаво.

Экзопланета WASP-80b в представлении художников. Иллюстрация © NASA Екзопланета WASP-80b в уявленні художників. Ілюстрація © NASA

Річ у тім, що в будь-якому разі для збереження метану в атмосфері потрібно, щоб його запаси в цій атмосфері постійно поповнювалися, інакше він швидко зникне під дією сонячного випромінювання. І на Землі таким стабільним рогом метанового достатку є життя. А саме незліченні археї, які населяють не лише болота, а й наші з вами кишківники. Вони так і називаються – метаногени. При цьому не так давно стало зрозуміло, що виробляти цей газ цілком можуть і зелені рослини, і гриби… мало не хто завгодно.

Щоправда, ці метаногени понад +90 градусів Цельсія не витримують, а далекий Юпітер у сузір’ї Орла нагрітий, за даними вимірів, до +550 градусів, він раз на п’ять гарячіший за наш Юпітер. З іншого боку, це ніби “середня температура по планеті”, а де-небудь вище в атмосфері може бути вже цілком прийнятно, як, скажімо, на Венері: там на поверхні теж +400, але на висоті кілометрів 60 уже нормально: +30 або трохи менше.

На жаль астробіологів, метан може виділятися і небіологічно: приміром, із вулканічними викидами або під час реакцій води із залізовмісними твердими породами. Скажімо, з олівіном. Але річ у тім, що на газовому гіганті начебто ні вулканів, ні твердих порід бути не повинно. Утім, є й інші реакції з отриманням метану. Взагалі, метан є на всіх газових гігантах Сонячної системи: і на Юпітері, і на Сатурні, і на Урані з Нептуном. Вчені кажуть, що там це продукт хімічних реакцій.

До речі, марсохід Curiosity 2018 року знайшов метан на Червоній планеті. На супутнику Сатурна — Титані — цілі метанові моря. Вчені дійшли висновку, що це величезні поклади метанового льоду, які там постійно тануть. А особливу цікавість викликало відкриття метану на Енцеладі (теж супутник Сатурна): він покритий крижаною кіркою, під якою, за всіма ознаками, ховається океан звичайнісінької води.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *