Римляни постаралися: 8 стародавніх винаходів, актуальних і сьогодні

Сучасне суспільство багато технічними, побутовими та будівельними досягненнями зобов’язане римлянам. У Стародавньому Римі було багато не тільки розумних філософів, а й практичних діячів, які втілювали свої ідеї в життя.

Дивно, як незвично в житті римлян поєднувалося вміння розслаблятися і веселитися, відвідувати різні публічні видовища, займатися спортивними та інтелектуальними іграми, а також вміння здійснювати великі справи. У цьому їм, безсумнівно, допомогла їх винахідливість, яка приносить свої плоди донині.

1. Книги

Римлянам не были чужды практичность и образованность. /Фото: ichef.bbci.co.uk

Римлянам була не чужа практичність і освіченість.

Саме римлянам приписують створення прообразу перших книг. До цього інтелектуали стародавнього світу користувалися сувоями або кам’яними табличками. Однак такі форми записів відрізнялися громіздкістю і незручним пошуком необхідної інформації. Тому перші юристи Стародавнього Риму на початку нової ери стали використовувати кодекси, які складалися з перев’язаних між собою листів пергаменту або папірусу. Але кодекси стали основною формою записів тільки в VI-VII столітті.

2. Бетон

Уже в древнем мире умели делать настолько прочный бетон, что современный ему и в подметки не годится. /Фото: pbs.twimg.com

Уже в стародавньому світі вміли робити бетон настільки міцним, що сучасний не підходить для заміни.

У Стародавньому Римі створювався дуже міцний бетон, який за своїми якісними характеристиками набагато перевершував сучасні. У той час як бетон, який використовується в будівництві, зараз зберігає свою фортецю близько 50 років, римський бетон був зроблений настільки міцним, що міг легко витримати тисячі навантажень і випробувань природних елементів. Згідно з історичними даними, придумав оригінальний склад бетону античний інженер Марк Вітрувій, використовував для його створення вулканічний попіл, морську сіль і вапно. Для додаткової міцності матеріалу він додав туди вулканічні камені, потім ретельно перемішав і опускав в морську воду. Через 10 років в такій суміші утворився рідкісний мінерал, який робив бетонні конструкції римлян неймовірно міцними.

3. Дороги

Если делать, то добротно и на 2000 лет. /Фото: upload.wikimedia.org

Якщо робити, то добре і на 2000 років.

Римляни винайшли широкі асфальтовані дороги для того, щоб підтримувати силу і витривалість своєї армії. За 700 років римляни проклали понад 88 тисяч кілометрів доріг, які відрізнялися ретельною продуманістю, довговічністю і функціональністю: вони дозволяли швидко переміщатися в будь-які стратегічно важливі точки. Багато з цих доріг існують і до цього дня в незмінному вигляді.

4. Фаст-фуд

Быстрое питание вне дома было заведено еще во времена Древнего рима. /Фото: newsland.com

Фастфуд поза домом був введений ще за часів Стародавнього Риму.

Фастфуд – поширене сучасне поняття, коли людина прагне швидко поїсти, що називається «на ходу». Дивно, але перші громадські установи, де це можна було зробити, з’явилися ще в Стародавньому Римі. У місті Помпеї жителі відправлялися в прототипи закусочних, де можна було поїсти поза домом, поспілкуватися зі знайомими й просто добре відпочити. Такі заклади називалися «попини» і були досить популярними.

История фаст-фуда довольно увлекательная. /Фото: life.bodo.ua

Історія фастфуду досить захоплююча.

Цікава інформація: Перші гамбургери з’явилися в 1921 році в Канзасі. Саме там компанія «Білий замок» почала готувати такі звичні зараз, але дивовижні тоді багатоярусні бутерброди. Приваблива недорога ціна і незвичайний зовнішній вигляд страви приваблювали численних відвідувачів ресторану. Спочатку вони хвилювалися про те, чи безпечні гамбургери для здоров’я. Але “Білий замок” знайшов вихід, найнявши кілька людей, які прийшли купити гамбургери в білих халатах, що створило видимість, що навіть лікарі купують його їжу.

5. Газети

Удивительно осознавать, что такие привычные современные вещи были в ходу и у древних людей. /Фото: epochalnisvet.cz

Дивно усвідомлювати, що такі звичні сучасні речі були у вжитку у стародавніх людей.

Саме римляни почали видавати перші у світі газети. Все почалося з того, що стали записувати й публікувати протоколи засідань Сенату. Спочатку вони були доступні тільки сенаторам, але пізніше новинка була доопрацьована і стала випускатися щоденна газета «Acta diurna», яку могли переглядати всі жителі імперії.

6. Кесарів розтин

Медицину на новый уровень! /Фото: travels.co.ua

Медицина на новий рівень!

Юлій Цезар — великий полководець, який, крім усього іншого, прославився своїм умінням робити відразу кілька справ. Ця людина була дивовижна не тільки в плані своєї продуктивності, але і в плані своїх оригінальних ідей. Він видав указ, який зобов’язував лікарів проводити кесарів розтин всім жінкам, які не справлялися з пологами й вмирали. Потім ця медична операція була введена для порятунку дитини й тільки через століття була доопрацьована і вдосконалена таким чином, щоб врятувати не тільки малюка, але і його матір.

7. Сантехніка

Стоит поблагодарить римлян за блага современного мира. /Фото: farm1.static.flickr.com

Варто подякувати римлянам за блага сучасного світу.

Стародавні римляни придумали водопровід, який називався акведуками. За допомогою цього винаходу вони могли легко направляти проточну воду в будь-які населені пункти. Потім допрацювали цю систему і почали прокладати свинцеві трубопроводи, що зробило доставлення води безпечною і довговічною.

8. Центральне опалення

В Древнем Риме даже в банях любили попариться. /Фото: zadumka.org

У Стародавньому Римі ще в лазнях любили паритися

У Стародавньому Римі комфорт любили, тому не дивно, що одна з перших відомих централізованих систем опалення була винайдена цією цивілізацією. Прототип опалення встановлювався в основному у великих громадських лазнях. Римляни називали опалення «гіпокауст», а його будова полягала в наявності подвійного поверху, де постійно горів вогонь, зігріваючи приміщення і воду, яка потрапляла в лазню.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *