Учені знайшли ну дуже несподіваного винуватця вимирання динозаврів

Епоха динозаврів закінчилася не через вибух гігантського астероїда, а через хмару дрібного силікатного пилу, що огорнула і забруднила планету після його удару. Результати дослідження бельгійських учених опубліковані в журналі Nature Geoscience.

Екологічна катастрофа сталася приблизно 66 мільйонів років тому і стерла з лиця землі 75% видів морських і наземних тварин, стверджують дослідники. У результаті зникли динозаври, амоніти і великі рептилії. Кратер, з якого в повітря якраз і викинуло уламки силікатних порід і частинки сірки, утворився після падіння на Землю астероїда діаметром 10-15 кілометрів. У новій роботі дослідників зазначається, що дрібний силікатний пил, який з’явився внаслідок руйнування породи під час зіткнення астероїда, затримався в атмосфері на 15 років. На Землі почалося глобальне похолодання на 15 градусів Цельсія. Кліматичні моделі показали, що пил мав зіграти велику роль у масовому вимиранні, призводячи до катастрофічного скорочення фотосинтезу щонайменше на рік.

“Це перший випадок, коли палеокліматичне моделювання вказує на пил як на головний фактор встановлення дворічного періоду придушення фотосинтетичної активності та 15-20-річної зими на всій планеті”, – пояснює доктор Сенель, один з авторів дослідження.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *