П’ять фактів про Марс: досліджуємо Червону планету

Фобос і Деймос

Одним із цікавих аспектів Марса є його супутникова система, що складається з двох місяців: Фобос і Деймос. Їхнє існування відкрив американський астроном Асаф Холл 1877 року.

Ці марсіанські супутники помітно менші за такі небесні тіла, як наш Місяць. Діаметр Фобоса, найбільшого з них, більш ніж у 100 разів менший за діаметр Місяця.

Походження

Походження Марса належати до періоду близько 4,5 млрд років тому. У той час, коли сформувалася вся Сонячна система, включно із самим Марсом. Цей процес виник із хмари міжзоряного газу і пилу, що руйнується, внаслідок взаємного гравітаційного впливу.

Склад

Структурно Марс складається з окремих шарів: ядра, мантії та кори. Ядро складається із заліза, нікелю та сірки й оточене силікатною мантією. Над ним розташована кора, що складається із заліза, магнію, алюмінію, кальцію і калію.

Базальти

На поверхні Марса переважають базальти, що надають йому характерного червонуватого відтінку через переважання в ґрунті оксиду заліза. На Марсі, дивовижно схожому на Землю, є долини, пустелі, гори й навіть полярна крижана подушка. Стародавні дельти річок, виявлені на Марсі, вказують на багате водою минуле.

Атмосфера

Понад 95% атмосфери Марса становить вуглекислий газ, що значно відрізняється від земного складу, багатого азотом і киснем. Вільне дихання на Марсі для людини неможливе, оскільки атмосферні умови не підходять.

У квітні 2021 року марсоходу НАСА Perseverance вдалося витягти з марсіанської атмосфери невелику кількість кисню. Така технологія перспективна для майбутніх місій, спрямованих на отримання кисню, необхідного для можливої колонізації Марса людиною.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *