5 квітня 1950 року народилася AGNETHA FÄLTSKOG — шведська співачка, автор пісень та музичний продюсер (відео)

У 1968 році, випустивши успішну дебютну платівку, Агнета стала відома в рідній країні, а світову славу співачці принесло участь в одному з найуспішніших гуртів “ABBA”.

Свою першу пісню “Två små troll” (Два маленькі тролі) Агнета написала у шість років. 1958 року брала уроки гри на фортепіано, а також почала співати у місцевому церковному хорі. На зорі 1960-х разом зі своїми подругами організувала вокальне тріо, яке виступало на місцевих концертних майданчиках, проте через малу кількість запрошень колектив швидко припинив існування.

Однак справжня слава була ще попереду. Якось на телевізійному шоу Агнета познайомилася з музикантом-початківцем Бьорном Ульвеусом. Він разом із Бенні Андерссоном уже давно подумував про створення музичного гурту. Як другу бек-вокалістку було запрошено подругу Бенні, співачку Ані-Фрід Лінгстад.

Вперше шведська четвірка виступила разом 1 листопада 1970 року в одному із ресторанів Гетеборга. Як назву групи було обрано абревіатура, що складається з перших букв імен її учасників. Спочатку Агнета та Анні були лише бек-вокалістками, але згодом їхня роль у творчості гурту помітно зросла.

Зі створенням “АВВА” життя Агнети Фельтського закрутилося з неймовірною швидкістю. Її стосунки з Бйорном Ульвеусом поступово переросли в романтичні, і 6 липня 1971 вони одружилися. Через два роки на світ з’явилася дочка Лінда, а 1977 року – син Крістіан. Союз Агнети і Бьорна припав до душі до душі, до того ж він чимало сприяв позитивному іміджу групи. Адже що може бути прекраснішою за співаючу пару? Однак у їхніх стосунках було не так гладко. Обидва виявилися непристосованими до сімейного життя, і 1978 року, через кілька місяців після народження сина, вони розлучилися.

1974 року в історії гурту настав переломний момент — перемога на “Євробаченні” з піснею Waterloo, після чого почалися постійні гастролі. За 6 років активної діяльності група поставила світовий рекорд продавши 375 млн платівок у світі.

У 1981 році обидві пари розлучилися, тоді ж гурт випустив альбом The Visitors, вони офіційно не оголошували про розпад, просто відіграли останній концерт, зробили прощальне фото і розійшлися в сторони.

Розлучення і наступний розвал групи стали причиною глибокої депресії, від якої Агнета лікувалася кілька років. Вийти із цього стану вона змогла за допомогою йоги. Співачка не раз згадувала, що 7 років безперервних концертів виснажили її настільки, що хотілося одного — втекти, щоб ніхто не впізнавав. Фельтског зізнавалася, що втомилася від музики та співу. Як згадала виконавиця в інтерв’ю, у неї з’явилася “страх мікрофона” — вона не могла знаходитися близько до нього, але в цьому випадку домогтися хорошої якості запису було неможливо.

2013 року Агнета випустила альбом ‘А’, який складався повністю з нових пісень. 7 травня у Стокгольмі відбулася церемонія відкриття музею гурту “АВВА”, на якій були присутні троє учасників групи. Агнета не змогла приїхати на церемонію, але порадувала шанувальників своїм виступом по телемосту.

Зараз Агнета Фельтског живе у маєтку на острові Хельго і часто радує онуків своїми піснями.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *