Чому у Росії так брудно?

Днями я натрапив в інтернеті на кілька англомовних форумів під назвою “Чому в Росії все виглядає таким брудним?” (Why does everything in Russia look so dirty?). Сотні американців з ентузіазмом обговорювали, чому навіть найпрогресивніші російські міста виглядають як один великий смітник. Калюжі, вибоїни, брудні автомобілі, пил, роздовбані дороги, сміття – скрізь одне й те саме. Якщо подивитися на глибинку Росії через Google Maps, то російські села нагадують суцільну декорацію до постапокаліптичного фільму. Все криве, косо, гнилий, брудне.

Ніхто з тих, хто писав на форумі, не зміг відповісти на питання, чому в Росії так брудно, і чому деякі африканські країни з рівнем життя в рази нижчі, ніж у путінській недоімперії, виглядають набагато чистішими.

Головна причина російського бруду – відкритий ґрунт. Англійці дійшли такого висновку ще на початку 18-го, а американці – ближче до середини 19-го століття. Тоді ж у цих країнах почали ухвалюватися закони про заборону ґрунтових поверхонь у районах проживання людей. Будь-які поверхні для пішоходів та транспортних засобів покривалися бруківкою, асфальтом чи галькою.

Таким чином, історія боротьби із брудом у Сполучених Штатах налічує близько 170 років. Гарні американські будиночки пояснюються не багатством американців, а банальною чистотою та боротьбою з відкритим ґрунтом. Кожен домовласник знає, що маленька ділянка відкритого ґрунту у разі сильного дощу попливе.

Дослідження, проведене в США ще в 1893 році, показало, що ґрунтовий бруд не тільки позбавляє всю інфраструктуру естетичного вигляду, а й прискорює руйнування будинків, мостів, тунелів та інших будівель. Ніщо не коштує так дорого, як бруд. Вона неминуче викликає вогкість, провокує плісняву, гниття та розруху.

Якщо, наприклад, взяти класичний односімейний будинок у Нью-Йорку і перенести його в якусь Бурятію, його термін життя скоротиться на десятиліття. Бруд з вулиці потрапить у будинок, і житло перетвориться на смердюче приміщення з пліснявою.

Росіяни не розуміли небезпеки вуличного бруду ні в царській Росії, ні в СРСР, ні в путінській Росії. Мало того, в цій дикій країні зливова каналізація відсутня майже повсюдно. Будь-який великий потоп у Росії закінчується однаково – бурхливий потік брудної води розносить всю інфраструктуру. Автомобілі пливуть, будинки руйнуються, люди тонуть. Це може статися в Сочі, Москві, Дагестані та будь-якому іншому регіоні.

Самі росіяни люблять виправдовуватися, що їхня країна – занадто велика, і нібито ця обставина пояснює бруд, що все поглинає.

Тут слід навести наступний аргумент: Японія більш ніж у 50 разів менша за Росію, проте вона має більшу протяжність асфальтових доріг і покритих ґрунтових територій, ніж путінська недоімперія.

Найцікавіше, що будь-які суворі вимоги і стандарти до доріг, тротуарів, злив в Росії геть-чисто відсутні. Ця країна може побудувати елітний будинок, елітний квартал і навіть елітну ком’юніті, проте їх все одно оточуватиме бруд, який важко проходити.

Повсюдний бруд автоматично опускає моральну планку мешканців та їхній рівень гігієни. Гори різного сміття – типовий пейзаж у будь-якому російському місті. У депресивних регіонах Росії люди часто викидають сміття прямо з вікна. Докази цього – численні ролики у Youtube.

Оскільки сміттярі, двірники, дорожні робітники отримують дуже маленьку зарплату, зловживають алкоголем і живуть у багнюці, вони виконують свої обов’язки, м’яко кажучи, погано.

Мало того, інфраструктура – ​​одна з найкорумпованіших сфер бізнесу. Гроші «розпилюються», будівництво та ремонти проводяться лише на папері. Навіть у найчесніших чиновників та бізнесменів немає бажання будувати щось нове та чисте серед тотальної розрухи. Багаті росіяни можуть дозволити собі розкішну квартиру, проте те, що відбувається в під’їзді або на вулиці, їх цікавитиме мало.

Власне, вічна звичка росіян до бруду і пояснює той факт, чому російські села такі «убиті», а українські села – чисті та красиві: українці мають людську гідність.

За телефонними переговорами російських військовослужбовців в Україні добре видно, як орки захоплюються асфальтовими доріжками, каналізацією, туалетами у будинках та іншими зручностями. У рашистів є лише міф про якусь велику Росію, яка насправді в усі часи була неймовірно відсталою країною. Люди поколіннями живуть у бараках, ходять в очкові нужники на вулиці і при цьому почуваються щасливими. Тому що так заведено.

Розвиватися у Росії не прийнято.

Найцікавіше, що жоден керівник історія Росії не розумів важливості боротьби з брудом. Петро-перший, Сталін, Горбачов, Путін… За кожного управлінця країна потопала в бруді. Німці під час Радянсько-німецької війни недаремно називали росіян свинями. Гітлерівці не могли зрозуміти, як люди можуть жити за таких умов і при цьому пишатися своєю країною. Тепер росіян називають свинями українці, які з моменту розвалу СРСР далеко втекли від брудних імперців.

Насамкінець варто сказати, що бруд – це, напевно, єдиний у світі продукт, який можна сміливо називати «зробленим у Росії» (Made In Russia). За століття своєї історії ця дика країна вкрала в інших держав все, що тільки можна (включаючи матрьошку, постоли, горілку та «Калашников»). Бруд, однак, виключно російський продукт, і, що жахливо, Росія постійно намагається постачати його на експорт.

Вадим Димарський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *